Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

marți, 15 martie 2011

Cum traiau si cum traim

    In completarea articolului de ieri am gasit referire la diferentele intre cum se traia si cum traim datorita multor factori care ne-au determinat sa schimbam acest aspect important pe care il consideram minor prin comparatie cu timpul,serviciul,problemele ba chiar si relaxarea.Acest articol l-am gasit AICI si l-am citat luandu-l prin copy-paste.

Cum trăiau bunicii noştri

Dacă privim doar cu o jumătate de secol în urmă vom constata deosebiri radicale între stilul de viaţa al bunicilor noştri şi cel al omului modern, totdeauna agitat, în criză de timp, stresat şi tentat să obţină confortul absolut. Bunicii noştri aveau un stil de viaţă mai activ, erau mai rezistenţi şi mai sănătoşi. Acest stil de viaţă se caracterizează, in principal, prin:

• activitate fizică moderat - intensă (mergeau frecvent pe jos);
• gândire pozitivă;
• acordau atenţie orelor de masă (un adevărat ritual) şi luau masa într-un cadru liniştit, concentrându-se asupra acesteia;
• consumau alimente mai naturale, provenind din mai multe surse alimentare şi mai puţin prelucrate, chimizate;
• îşi preparau de regulă hrana în casă şi doar pentru o zi, maxim două;
• nu foloseau aditivi alimentari, grăsimi artificiale, îndulcitori artificiali şi zahar uri rafinate;
• uleiurile erau nerafinate, presate la rece;
• nu trăiau într-o perpetuă sărbătoare alimentară! Consumau mai puţină carne şi foarte puţine preparate industriale din carne, mezeluri, cârnaţi, pateuri (iar acestea erau preparate în gospodărie sau în condiţii naturale, mult diferite de cele industriale actuale);
• se ridicau de la masă când încă le mai era foame, nu se ghiftuiau;
• miercurea şi vinerea ţineau post (în aceste zile nu consumau alimente de origine animală - carne, lapte, ouă). Dar, atenţie! Posturile de miercuri şi vineri din timpul săptămânii totalizau împreună cu posturile mari peste 200 zile/an!
• nu consumau dulciuri rafinate, produse de cofetărie, patiserie decât la ocazii, sărbători. Obezitatea era aproape necunoscută (de altfel, obezitatea este necunoscută în natură, numai omul modern şi animalele domestice suferă de obezitate!);
• nu existau lanţuri de restaurante tip fast-food;
• nu consumau băuturi răcoritoare, energizante, ci apă de izvor;
• nu consumau cantităti, excesive de băuturi alcoolice industriale (bere, vin, lichioruri ş.a) de calitate îndoielnică;
• alimentele consumate nu aveau densităţi calorice enorme, aşa cum au cele de astăzi;
• porţiile de mâncare nu erau gigantice precum cele actuale.

Cum arată stilul de viată de astăzi?

Păi cam aşa (bineînţeles, total diferit de cel al bunicilor noştri):

• am adoptat un stil de viaţă sedentar, nu mai dorim să facem nici un fel de efort fizic, ca urmare obezitatea la copii şi adulţi a devenit epidemică, îmbolnăvindu-ne de diabet tip 2, boli cardiovasculare etc;
• nu mai acordăm nicio importanţă orelor de masă şi modului în care mâncăm;
• consumăm alimentele haotic (pe stradă, în autobuz, privind la televizor, în faţa calculatorului), sărim de regulă peste micul dejun, mâncăm seara nu numai excesiv, dar şi mâncăruri grele;
• consumăm alimentele pentru că sunt ieftine, gustoase sau sunt trendy-cool, chiar fără să ne fie foame sau sete.
• Nu conştientizăm faptul că alimentele industriale creează dependenţă, determinându-ne să le dorim şi să le consumăm cât mai des, ceea ce are drept efect adoptarea unei diete monotone şi nesănătoase;
• consumăm alimente devitalizate, dezechilibrate nutriţional, industrializate, cu multe calorii, pline de chimicale, în proporţii tot mai mari, rupând balanţa dintre ingerarea şi arderea caloriilor (acestea sunt, în general, alimente pasteurizate şi sterilizate, alimente moarte, profund modificate faţă de starea lor naturală);
• în fiecare moment avem un festin, mereu este sărbătoare alimentară;
• nu ţinem perioade de restricţie alimentară voluntară (post), pentru a oferi posibilitatea organismului de a se detoxifica de anumiţi nutrienţi, E-uri, poluanţi ş.a.;
• consumăm excesiv băuturi alcoolice industriale;
• înlocuim apa cu alte alimente fluide (bere, lapte, băuturi răcoritoare sau energizante, cafea), ignorând faptul că apa nu poate fi înlocuită de nici un alt fluid alimentar, aşa cum laptele matern nu poate fi înlocuit de nimic altceva;
• prăjim în exces, în uleiuri nerezistente la temperatură - astfel, alimentele pe care le prăjim se contaminează cu substanţe neurotoxice şi cancerigene;
• utilizăm cuptorul cu microunde la încălzirea sau prepararea alimentelor -ceea ce scade valoarea nutritivă şi generează modificări periculoase structurii acestora;
• nu asociem corect alimentele, provocând o digestie nesănătoasă, cu procese de putrefacţie cancerigene;
• consumăm prea puţine fructe şi legume proaspete de sezon, prea puţine alimente integrale nerafinate, prea puţine fibre alimentare;
• nu respectăm bioritmurile individuale şi alternanţa perioadelor de activitate cu cele de odihnă.

3 comentarii:

  1. e adevarat, media de viata era mai mare atunci. bunicul, de ex, la 87 de ani, zboara regulat in America. eu cam umblu prin munti, prin sate si sincer nu m-as lua la tranta cu un mos de 90, ca m-as face de rusine. sa nu mai vorbim de dantura lor perfecta, fara pasta de dinti...

    RăspundețiȘtergere
  2. Daca ar fi avut parte si de dezvoltarea medicinei cred ca traiau peste 100 de ani mai toti.Ce e corect, e corect .M-am gandit insa si la idea ca dincolo de viata lor absolut asezata mai era si o selectie naturala.Mortalitatea infantila era extrem de ridicata si probabil ca ramaneau cei mai puternici .Ce parere aveti?Ar putea fi si asta o conditie a longevitatii dar si a vitalitatii lor?

    RăspundețiȘtergere
  3. Trebuie sa recunosc,spre rusinea mea,ca este prima data cand aud si ma gandesc la asta.
    Asa este,probabil a fost si acesta un lucru determinant in selectia naturala a bunicilor.
    Si torusi eu cred ca imunitatea lor era mult mai mare (a se vedea multitudinea si marea varietate de microbi,virusi..etc. care sunt acum)ca si mostenirea genetica mult mai determinanta.
    Nu sunt convins ca mortalitatea infantila era o conditie a longevitatii dar sigur ma voi documenta.

    RăspundețiȘtergere

>