Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Ce strica relatiile de prietenie ?

Un prieten este cel care iti este aproape in multe situatii,este cel care iti cunoaste slabiciunile.Iti stie secretele.Iti accepta defectele.Iti rezolva problemele.Te accepta asa cum esti,se bucura de succesele tale si se intristeaza alaturi de tine. Este cel care te incurajeaza si are incredere in tine.Dar sunt momente cand prietenii se strica si ne intrebam a cui e vina . Pentru a nu ajunge in aceasta situatie trebuie sa tinem cont de cateva sfaturi :

1. Lipsa de comunicare
Multi dintre noi poate am avut cazuri in viata cand ai dorit sa faci bine cuiva dar din lipsa de comunicare persoana respectiva a primit cu totul altfel lucrurile. Este bine ca prietenii sa-si discute gusturile si dorintele pentru ca astfel iti cunosti mai bine prietenul si stii care ii sunt asteptarile in diferite situatii.
2. Neincrederea
Atunci cand prietenia nu este bazata pe incredere, ea nu poate sa dureze mult, nu poti avea un prieten la care sa te temi sa-i incredintezi un secret. Cand nu ai incredere in prieteni te indepartezi de ei si ai senzatia ca ei nu-ti doresc binele. Cauta sa vezi lucrurile bune care le au oamenii si asa vei avea de castigat, dar nici nu fi prea naiv ca sa inchizi ochii la lucrurile rele pe care le fac.
3. Invidia
Odata ce intre prieteni a aparut invidia prietenia lor nu va mai dura mult. Invidia te macina permanent si doresti sa ai ceea ce are si prietenul tau, dar pentru ca nu poti capata incepi sa urzesti planuri care pana la urma sunt descoperite si se distruge tot ce ai construit pana acum. Nu fi invidios dar bucura-te pentru prietenul tau, fii cu el atunci cand are bucurii si atunci cand are tristeti, da dovada ca esti un prieten adevarat.
4. Glumele
Poate cineva ti-a spus ca esti glumet si atunci doresti sa arati tuturor ca intr-adevar asa este, dar nu-ti dai seama ca facand o gluma de prost gust poti jigni pe cineva si astfel persoana respectiva nu se va mai putea apropia niciodata de tine. Fii intelept si fii tu insuti, nu incerca sa arati ceea ce de fapt nu esti, gandeste-te bine inainte ca sa faci o gluma caci asta te-ar putea costa o prietenie.
5. Dragoste nereciproca
Sunt cazuri cand intr-un cerc de prieteni unei fete poate sa-i placa de un baiat sau invers, cand se incepe o dragoste ascunsa atunci nu mai poti sa discuti normal cu persoana respectiva, nu poti privi in ochii ei asa cum o faceai mai inainte si eviti intalnirile cu ea, atunci cand dragostea se face descoperita si inca este si neimpartasita ea provoaca durere macar la una din parti, prietenia se rupe si nu mai poate fi asa cum a mai fost odata. Fii intelept(a), atunci cand vrei sa-ti descoperi dragostea fii sigur ca persoana respectiva o impartaseste, nu te grabi sa faci acest pas caci ai putea sa primesti un raspuns nu tocmai placut.
6. Cearta
De multe ori se intampla ca la mai multe prietene sa le placa de acelasi baiat, in acest caz, apare cearta, actiuni ascunse, invidie si racirea relatiei. Daca esti in cazul dat nu uita ca prietenia sta totdeauna pe primul loc, aceasta „dragoste” poate sa fie doar o pasiune si din cauza ei chiar nu merita sa-ti pierzi prietenii.
7. Principiile
Daca prietenii au principii diferite mai devreme sau mai tarziu se vor incepe discutii de la aceasta si nu totdeauna vor avea un rezultat bun, de exemplu: „unul spune ca e bine sa mergi la discoteca dar altul spune ca nu e bine”, atunci de aici pot incepe certuri. Alegeti prieteni care au aceleasi principii ca si tine si astfel nu vei avea neplaceri din cauza la aceasta.
8. Caracterul
Caracterul poate fi cel care te atrage la o persoana sau tot el este cel ce te poate indeparta de o persoana. Daca intre prieteni nu exista intelegere si nu stiu sa cedeze in unele cazuri ei vor ajunge sa se certe. Daca vezi ca prietenul tau are un caracter mai greu atunci incearca sa-l intelegi si cedeaza atunci cand este nevoie dar nu fi prea „plin de intelegere” ca sa nu-i spui lucrurile la care ar trebui sa mai lucreze ca sa le corecteze, caci astfel fara ca sa-ti dai seama poti ajunge ca si el.
9. Mediul
Daca doi prieteni sunt in medii diferite atunci unuia din ei s-ar putea sa nu faca placere aceasta si cu cit mai putin timp petrece cu el cu atat prietenia lor se raceste, de aici se va incepe neincrederea, crezand ca poate te tradeaza povestind secretele tale la cei din mediul lui. Dar indiferent de mediul in care te afli fii o persoana inteleapta si nu lasa ca cineva sa rupa prietenia voastra, fii unul care isi apara prietenii si chiar de e nevoie sa-si dea viata pentru ei.
10. Competitia
Nu fi in competitie cu prietenul tau dorind sa-ti dovedesti tie sau altcuiva ca poti mai mult ca el. Fii motivat de ceea ce face si nu in competitie cu el. Competitia te va face sa-l pui intr-o lumina mai rea si sa te pui pe tine in evidenta.

Prietenia este exprimarea sinceră şi fără rezerve a gândurilor şi simţirilor tale în faţa unei alte făpturi omeneşti, sinceritate totală şi dezinteresată în viaţa lăuntrică cea mai intimă, ca o încercare de retrăire în profunda simpatie a unei alte fiinţe omeneşti.
  Definitie de I.Conrad

3 comentarii:

  1. Ca parere personala pot sa spun ca prietenia nu se poate cunoaste decat in momentul in care o persoana iti demonstreaza acest lucru. A iesi in oras, la cumparaturi, a face sport impreuna nu inseamna neaparat prietenie. Prietenul este a cea persoana pentru care esti dispus sa renunti la orice pentru a o ajuta. Prietenul niciodata nu o sa te lase balta pentru a nu intra si el in necaz, prietenul nu te-ar scoate din casa si te-ar face sa te simti jignit pentru o partida buna de sex, prietenul nu s-ar folosi de tine doar pentru ca poate, doar pentru ca tu esti naiv. Prietenul ti-ar demonstra ori de cate ori ar avea ocazia ca poti avea incredere deplina in el, ca ceea ce discuti cu el ramane doar intre voi in cazul in care cele discutate ar putea cauza suparare sau nervi unuia dintre voi
    Prietenia e poate cel mai complex sentiment. E un fel de poveste din care toti facem parte pana la urma. Povestile sunt diferite, la fel si prietenii
    Singura prietenie de preţ este cea care s-a născut fără motiv.”

    E oare adevarat ce se spune despre prietei? Ca sunt legati de un fir invizibil si stiu ca se intampla ceva cu celalalt? Oare la nivel energetic prietenii sunt un tot?

    RăspundețiȘtergere
  2. Cine gaseste un prieten, gaseste o comoara. Si prietenia este o comoara pentru ca este trist sa fii singur, sa nu ai pe nimeni care sa te sprijine cand esti obosit, sa nu ai pe cineva caruia sa-i dai ceea ce este mai bun in tine.
    O prietenie nu este un lucru care se poate gasi la coltul strazii sau se poate cumpara la piata. O prietenie este o cucerire greu de obtinut si chiar mai greu de pastrat.
    De ce multe prietenii nu dureaza? Pentru ca adevarata prietenie nu traieste numai cu simpatie si nu se intrerupe de la o zi la alta numai pentru ca simpatia devine antipatie. Aceasta nu este prietenie, ci instinct care cauta afara ceea ce, dimpotriva, trebuie cautat si gasit inauntru. Simpla simpatie pentru un chip placut, pentru un mod de a zambi, pentru doi ochi negri sau albastri poate ajunge pentru primii pasi ai dragostei, dar nu ajunge pentru a stabili o prietenie care sa fie profunda simtire spirituala.
    Poate ca si tu ai facut asemenea experiente. Anumiti prieteni nedespartiti, au fost alaturi de tine cand nu aveai nevoie, dar cand ai avut nevoie mai mare de ei ti-au intors spatele. Prietenia adevarata este dificila de pastrat. Este o tentativa mereu noua de a intelege cealalta persoana si aceasta cere generozitate si inteligenta. Este o angajare de a se sustine reciproc, chiar si atunci cand tu esti cel care are mai mare nevoie ca cineva sa-ti intinda mana.
    Prietenia este dificila pentru ca este descoperirea unei alte persoane. Trebuie sa fim gata de a da mult si de a primi putin, sa ne simtim responsabili pentru ceilalti, fara sa ne asteptam ca ceilalti sa fie mereu disponibili pentru noi. A da, a da, si inca a da. Iata legea iubirii care valoreaza chiar, si mai ales, pentru prietenie: a da fara a calcula ca un contabil care numara precis profiturile si pierderile, si daca conturile nu sunt profitabile, abandoneaza partida.
    Dar atunci, care este legea prieteniei? Legea prieteniei este aceeasi ca si aceea a iubirii, dar cu multe lucruri mai putin si cu multe altele in plus. Faceti altora ceea ce vreti sa vi se faca voua. Nu faceti altora ceea ce nu vreti ca altii sa va faca voua. Este legea evanghelica a iubirii, dar si legea prieteniei care sa nu fie numai simpatie sau, mai rau, chiar o imatura confuzie intre sentiment si suflet, intre trup si spirit.
    Miezul este tot aici: prietenia este tot atat de pretioasa ca si dragostea, are aceeasi lege a iubirii. Prietenia nu cere nimic pentru sine si este dispusa a da mai mult decat primesti. Prietenia dulce si rabdatoare, atenta si senina, profunda si vie, matura si puternica este mai tare decat iubirea....

    RăspundețiȘtergere
  3. foarte frumos ai scris, o mica enciclopedie a prieteniei ;)

    RăspundețiȘtergere

>