Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

luni, 15 septembrie 2014

Fuga de răspundere, sport național!

    
Sunt numeroase motivele pentru care ar trebui să fim mândri că ne numim români.  Mihai Eminescu, Constantin  Brâncuși, Nicolae Titulescu, Gică Hagi sau Nadia Comăneci sunt doar o mică parte dintre compatrioții noștri care au uimit lumea, și de care se vorbește la superlativ pe toate meridianele Terrei.
    Există, din păcate, și un capitol la care suntem campioni mondiali și nu este deloc de laudă o asemenea performanță. Este vorba de fuga de răspundere. La acest capitol, în ultimii 25 de ani, ștacheta a fost ridicată la o înălțime amețitoare. Întâi oameni politici, de la cel mai înalt nivel, au început ping- pong-ul cu resposabilitatea. Au inventat expresia „cu greaua moștenire” și toate neîmplinirile și toate promisiunile neonorate au fost trecute în contul ei.
     Văzând că ține, fiecare șefuleț mai mare sau mai mic, din oricare domeniu de activitate, a trecut la pasarea responsabilității. 
    Nimeni nu e vinovat de nimic. Toate se întâmplă așa din neant, fără vinovați și fără vinovății. Uită  medicul bisturiul în abdomenul bolnavului, ce mare scofală. S-a întâmplat.
     Nu pățește nimeni nimic.   Nu ia nici măcar un elev, dintr-un liceu, bacul. Nu e vina profesorilor.    Ei sunt nevinovați ca Isus Hristos. Ba chiar ar merita o primă pentru eforturile depuse. Întârzie trenurile, cad avionele, se dărâmă blocurile sau se surpă șoselele. Fatalitate, nu există vinovați! Doar profitori, cât mai mulți.
    Demisii de onoare nu există pe plaiurile mioritice. La noi obrazul gros, cât mai gros, este mereu la modă.
    Dacă cu totul întâmplător, apare un rătăcit care afirmă  „Eu sunt de vină”, atunci e haz mare, toți șmecherii râd cu lacrimi. Cum să afirmi așa ceva? Cum să-ți asumi o greșeală în țara în care nimeni nu greșește?
    Aici, la poalele Carpaților, toți suntem deștepți, frumoși și pricepuți.  E  drept, o mare parte dintre noi suntem săraci și amărâți, dar asta este altă poveste. Așa a vrut soarta. Nimeni nu este VINOVAT.

     Cuvântul ar trebui scos din vocabular. A devenit inutil! 


Recomandare "Articolul participă la  jocul "Bună dimineaţa soare"! Dacă doreşti să participi ,te poti inscrie aici !

3 comentarii:

  1. Cata dreptate ai Sorin, asa e...ai descris perfect situatia din Romania!

    RăspundețiȘtergere
  2. din nefericire asta e situatia. nu stiu ce ne-ar putea urni. in istorie intotdeauna am fost in urma. e o amprenta pe noi ca natie de care nu ne descotorosim

    RăspundețiȘtergere
  3. Îndrăznesc să fac opinie separată și să apun că SUNTEM CU TOȚII VINOVAȚI, întro măsură mai mică sau mai mare, de ceea ce ni se întâmplă. Sunt mai multe cuvinte în articolul tău care sunt în mare suferință: onoare, oameni, campioni, ...

    RăspundețiȘtergere

>