Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

sâmbătă, 5 octombrie 2013

Happy weekend ツ

Cel mai popular articol vestimentar



Au trecut 140 de ani de când doi imigranţi, Levi Strauss şi Jacob Davis, înregistrau în SUA patentul cu numărul 139121 referitor la o invenţie foarte simplă: pantaloni fabricaţi dintr-o ţesătură asemănătoare cu pânză de cort şi care în zonele de uzură aveau nituri în loc de cusături. Cei doi nu-şi închipuiau atunci, în 1873, că aceşti pantaloni - numiţi blue jeans de la numele ţesăturii folosite (Blu di Genova) - aveau să cucerească mapamondul şi să devină cel mai iubit şi mai răspândit articol vestimentar.

Dar de ce sunt blugii atât de populari astăzi? Pentru că sunt confortabili, fermi şi se asortează în esenţă cu totul. Cu alte cuvinte, blugii au devenit cel mai recunoscut element de îmbrăcăminte al timpurilor noastre.
Dar blugii nu au fost întotdeauna atât de la modă, fiind utilizaţi iniţial ca îmbrăcăminte de lucru pentru mineri, marinari şi cowboy.




Aşadar, nu comoditatea, nu aspectul, nu modă au stat la baza impunerii pe piaţă a acestor pantaloni, ci strict durabilitatea – un avantaj esenţial pentru muncitorii din acea perioada. Că urmare, timp de peste 70 de ani ei s-au vândut foarte bine că pantaloni buni de şmotru.


Blugii din denim au devenit foarte populari, dar mai era încă o problemă pe care croitorul Jacob Davis şi-a luat răspunderea să o rezolve. Domnul Davis era de fapt unul dintre clienţii lui Levi Strauss ce cumpăra ţesături din bumbac şi alte accesorii pentru croitorie. Minerii îşi duceau pantalonii la Davis pentru a le coase buzunarele, care se rupeau în mod frecvent.

Davis a avut atunci strălucita idee de a consolida buzunarele cu nituri de cupru. Cu toate acestea, deoarece el nu şi-a putut permite să cumpere un brevet pentru invenţia sa, l-a invitat pe Strauss să i se alăture ca partener. În 1873, a fost cumpărat brevetul pentru consolidarea buzunarelor, iar afacerea lui Strauss, Levi Strauss & Co, a început să fabrice celebrii pantaloni din denim cu nituri de cupru. Cusăturile galben-portocaliu, care au devenit de atunci o caracteristică a blugilor, au fost create pentru a se potrivi cu niturile.


Desigur, în comunism, pe vremea lui Ceauşescu, impactul a fost minim. Blue jeanşii (blugii) nu se găseau pe piaţă şi singura modalitate de a-i procura era să apelezi la “vaporeni” (marinari care îi aduceau din străinătate), la muncitori care lucraseră prin Siria, Irak sau Libia sau la bişniţari care erau în legătură cu studenţii străini şi apelau la aceştia pentru a cumpăra blugi din shop-uri, pe valută.

 



 Vorbim  bineînţeles, de blue jeanşii originali.
Cine avea pe-atunci o pereche de Levi’s, Lee sau Wrangler era cineva, după cum arată şi mărturiile celor care au trăit acea perioada.



 





Câteva informaţii interesante despre blue jeans


Iniţial, existau modele diferite pentru bărbaţi şi  femei. Modelele pentru femei nu aveau zona de închidere amplasată frontal, ci pe laterală stânga; 
În 1885, o pereche de blue jeans se putea cumpără în SUA cu 1,5 $, echivalentul a 37 $ în ziua de astăzi. Preţul nu prea s-a schimbat de atunci – blue jeanşii obişnuiţi costă acum 30-50 $; 
În mod tradiţional, blue jeanşii se vopsesc în albastru, cu o vopsea pe baza de pigment indigo. Anual se produc cca 20.000 de tone din această vopsea, iar pentru o pereche se folosesc doar câteva grame.
Se spune că primii blue jeanşi prespălaţi au apărut accidental, prin anii ’60, în urmă unei inundaţii la un mic depozit din Cartersville, Georgia. În ciuda faptului că arătau deja uzaţi, ei au fost scoşi totuşi la vânzare şi s-a descoperit că au un mare succes la public.
Tehnică cea mai comună de prespălare presupune folosirea unor maşini industriale de spălat ţesături, în care se introduc pietre. Mai există şi tehnică “sandblasting” (cu jet sub presiune de apă şi nisip), dar această a fost interzisă de când s-a constatat o creştere a cazurilor de silicoză în rândul muncitorilor din industria textilă.
O pereche de blue jeans “consumă” de-a lungul perioadei ei de viaţă cca 3.500 de litri de apă. Aici intră apă folosită pentru irigarea culturilor de bumbac, pentru procesul de fabricaţie şi pentru spălarea periodică de către posesor.
America de Nord este responsabilă pentru 39% din achiziţiile de blue jeans la nivel mondial. În clasament urmează Europa de Vest cu 20%, Japonia şi Coreea de Sud cu câte 5%.
Americanii cheltuiesc pe blue jeans cca 15 miliarde $ anual.



Cei mai pasionaţi de blue jeans sunt nemţii şi columbienii, a căror garderoba conţine în medie 7-8 perechi/individ; Cei mai scumpi blue jeans din lume sunt cei produşi de Dussault Apparel Inc. şi pot fi achiziţionaţi din câteva magazine de lux din New York şi Los Angeles. Costă 250.000 $ perechea.




Zâmbete



Pe Titanic, se pare că a fost și un român…. După impact, tipul ia o barcă și vâslește disperat să se salveze.
- Unde pleci, dom’le, nu vezi că mai sunt femei aici?
- Lasă-mă în pace, omule, mie de femei îmi arde acum?
 

O blondă era în concediu la Milano, într-un centru comercial să facă shopping. După ce a terminat shopping-ul, se oprise la un bar să ia ceva de băut, lângă ea se aşezase un avocat. Văzând că aceasta era blondă, îi propuse un joc:
- Jocul constă în ceea ce îţi voi spune: eu îţi voi pune nişte întrebări, iar dacă tu nu ştii să răspunzi, îmi vei da 5 euro; şi dacă tu îmi pui mie nişte întrebări, iar eu nu le voi şti răspunsul, îţi voi da 500 de euro.
- Bine, accept, spuse blonda.
- Prima întrebare: Care este distantă dintre Pământ şi Lună?
Blonda, fără să spună o vorbă, scoate din poşetă 5 euro.
- Acum e rândul meu: care e acel lucru care urcă pe deal cu 3 picioare şi coboară cu 4?
Avocatul caută peste tot pe net, dar nu găseşte nimic, aşa că îi dădu blondei 500 de euro. După 10 minute, avocatul o întreabă pe femeie:
- Deci… care e răspunsul până la urmă?
Blonda, fără să scoată o vorbă, scoase din poşetă 5 euro.





Explicaţia vieţii

În prima zi, Dumnezeu a creat câinele şi i-a zis: - În fiecare zi să stai în uşa casei şi să latri la oricine intră în casă sau trece prin faţă ei. Pentru asta îţi dau 20 de ani de viaţă."
Câinele a răspuns : - E prea mult timp pentru a sta şi a latra. Ce-ar fi să-mi dai doar zece ani şi să-i păstrezi pe ceilalţi zece? Şi Dumnezeu a fost de acord.

A doua zi, Dumnezeu a creat maimuţa şi i-a zis: -Înveseleşte-i pe oameni cu maimuţărelile tale şi fă-i să radă. Pentru asta îţi dau o viaţă de 20 de ani.
Maimuţa a zis: - Să mă maimuţăresc 20 de ani? Asta-i destul de mult! Ce-ar fi să-ţi dau 10 ani înapoi cum a făcut şi câinele?" Şi Dumnezeu a fost de acord.

A treia zi, Dumnezeu a creat vita şi i-a zis: - Tu să mergi toată ziua pe câmp cu ţăranul, să suferi de arşiţa soarelui, să ai viţei şi să dai lapte să poţi întreţine familia ţăranului. Pentru asta îţi dau 60 de ani de viaţă." Vită a răspuns:
- Asta e o viaţă destul de grea, şi tu vrei că eu să trăiesc 60 de ani? Ce-ar fi să păstrez 20 şi să-ţi înapoiez 40? Şi Dumnezeu a acceptat şi de această dată.

În ziua a patra, Dumnezeu l-a creat pe om şi i-a zis: -Mănâncă, dormi, căsătoreşte-te şi bucură-te de viaţă. Pentru asta îţi dau 20 de ani."

Dar omul a zis: - Numai 20 de ani ? Este posibil să-mi dai mie cei 20 de ani ai mei, cei 40 pe care ţi i-a înapoiat vita, cei 10 de la maimuţă şi 10 de la câine, pentru a avea o viaţă de 80 de ani?
- Sigur ! a zis Dumnezeu , "tu ai cerut-o! "

Acesta este deci motivul pentru care în primii 20 de ani mâncăm, dormim, ne jucăm şi ne distrăm. Următorii 40 de ani muncim că vitele în soare că să ne întreţinem familiile. După care ne maimuţărim timp 10 ani că să ne bucurăm nepoţii. Iar, ultimii 10 ani îi petrecem pe prispă casei lătrând la toată lumea.

Acum viaţă v-a fost explicată!

Notă: Acesta este un  pamflet , trataţi-l ca atare!


"Articolul  participă la  jocul HAPPY WEEKEND! - Ediţia 39

10 comentarii:

  1. Să ai o duminică liniștită și faină.

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta istoria blugilor, am mai vazut pe la tv cum se fac...mi-a placut pilda de la sfarsit, foarte adevarat!

    RăspundețiȘtergere
  3. :) Inseamna ca fac parte dintre pasionatii de blugi desi nu-s nici din Columbia, nici din Germania. Am cel putin 10 perechi.
    Faine glumele dar si pamfletul. Deci asta sa fie explicatia?! :))
    Happy weekend iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  4. Prin 1980 familia era plina de blugi,de toate felurile.Preferatii erau Levi Sstraus.Sotul lucra in Siria.Asa e ,sunt comozi,moderni si accesibili la pret.Glume bune,pe care nu le citisem. Seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  5. Salut,

    Iti urmaresc atent post-urile de pe blog de ceva vreme. Imi place cum scrii. Asta m-a determinat s-mi deschid si eu un Blog. Vreau sa intru si eu in comnunitatea voastra si o sa-mi postez zilnic opiniile. Am inceput deja. Acesta este Blog-ul meu: http://opinieseparata.blogspot.com
    Te invit sa facem schimb de link-uri in Blogrol. Asta daca iti place desigur cum scriu.
    Eu sunt la inceput dar sper ca vom fi prieteni pe viitor.
    Daca esti interesat contacteaza-ma la adresa: rainbowmediabucharest@yahoo.com
    Daca esti pe Facebook acum sunt si eu! mi-ar face mare placere sa ma adaugi la prieteni. Adresa mea de Facebook este: https://www.facebook.com/ionut.alin.3914
    Eu am sa te urmaresc in continuare! Tine-o tot asa!

    Cu stima,
    Ionut Alin.

    RăspundețiȘtergere
  6. :)
    Buna dimineata!
    Eu comentez "invers", incep cu glumele si termin cu blugii!
    primii mei blugi au fost cusuti de un unchi, croitor in sat, am gasit la magazin un doc albastru cu doua fete, se facea halate din el, eu mi-am facut "blugi", cand am iesit cu ei in sat, cu manseta intoarsa, de se vedea de departe ca am "Levi`s" :)))), am dat moarte-n gaini!
    Iar primii blugi-blugi i-am luat de la un coleg, purtati de el, de unde se vede ca eu am inventat SH-ul si de atunci nu am mai scapat de "marca" asta! :))

    RăspundețiȘtergere
  7. Foarte interesant articolul despre blugi! Toata copilaria si adolescenta mi-am dorit blugi originali si nu am avut parte, dar am recuperat dupa '89! :) In blugi ma simt cel mai bine, trebuie sa recunosc. De cele mai mult ori i-am purtat pana i-am rupt, adica mult si bine. O duminica frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  8. Foarte interesant articolul despre blugi, am savurat si bancurile, deci nu pot sa-ti doresc decat un inceput de saptamana linistit!

    RăspundețiȘtergere
  9. pe vremea adolescentei mele, a purta blugi era un lux deosebit! Blugii se procurau din Piata 700, în Timisoara si costau salariul tatalui meu pe o luna! (tata a fost ofiter, pe atunci avea grad de capitan). Nu aveam rude în strainatate, asa ca... am visat muuuuut timp pâna când mi-am facut rost de o pereche! Frumos articol :) ce amintiri ai provocat!
    Multumesc deasemenea si pentru portia de bancuri! :)
    O dumininica minunata!

    RăspundețiȘtergere
  10. Levi’s, Wrangler, Lee sunt blugi cu adevarat! Parerea mea! :) Azi sunt asa multe firme care produc! Dar sunt practici si aceia! Si sunt atatia imitatori! Distractiva ideea blugilor de jdemii de dolari! Din partea mea, poa’ sa-i poarte cine vrea, ca tot n-as sti ca-s din aceia, deci ce folos?! A! Sunt doar pentru cunoscatori! Ha! :) De ce-ar da cineva atatia bani pe o pereche de blugi?!
    Glumele sunt faine dar informatiile despre blugi sunt mai interesante! :)
    Ce simplu se explica viata! E si o morala aici: lacomia nu-i buna! :)
    Saptamana minunata sa iti fie!

    RăspundețiȘtergere

>