Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

sâmbătă, 12 martie 2011

De ce nu suntem noi ca ei

     Continuu si peste tot se critica "calitatea" de-a fi roman.In general auzi "daca era la noi", "daca faceam noi ","daca romanul era acolo" .Nu , nu este bine.Eu vad si putin mai altfel faptul si cred ca mine multi dar cautam motive,vrem justifcari si ce-i mai la indemana decat a da vina pe cel de langa tine.
 Hai sa privim un pic si altfel ,hai sa gandim un pic profund, de ce suntem asa de rai , de ce suntem saraci,hoti,lenesi,sau tot ce poate "caracteriza" romanul.A nu se intelege ca asa suntem de fapt .
 Sa incepem cu salariul .E lucru bine stiut ,recunoscut ca avem salarii de mizerie care culmea se micsoreaza din zi in zi ca si cantitate ,ca si valoare. Ce ne motiveaza randamentul muncii in acest caz ? Eu stiu asa : motivatia muncii ti-o remuneratia acesteia .Constiinta ? nu stiu daca functioneaza cand mana iti e goala ,cand buzunarul este doar un obiect de tranzit al valorilor pe termen scurt spre foarte scurt.Conditia unei productivitati mai mari o da un salariu mare si nu cuvinte de dragoste de tara de dor de-a fi ca altii.
 De ce nu avem salarii mari ? A spune ca tot noi cei ce muncim suntem de vina este deja ipocrizie.
 Avem exemple japonezii,americanii , ca sa nu mai spunem germanii,si alte astfel de vechi democratii.Istoric vorbind ce avem noi in spate si ce au avut ei ,incomparabil mult balanta inclina in favoarea lor.Daca noi am iesit victoriosi am facut-o abia dupa ce ei ne-au pradat.
 Nu mai avem nimic al nostru decat poate mandria.S-au taiat la propriu uzine ,fabrici ,combinate.Colosi nefolositori ? greu de crezut, poate daca s-ar fi retehnologizat,reutilat,modernizat.Al cui a fost interesul cel mai mare ? Ai nostri ,o parte au profitat dar interesul a fost mult superior
 Odata cu primirea noilor state "vai mama lor" in uniunea europeana aceasta s-a dezvoltat a evoluat .Simpla concluzia.
 Nu mai avem petrol al nostru ,si-atunci la ce sa ne asteptam.Nu este logic ca cei ce il detin sa-l vanda la pretul lor din tara cel putin ?,Ca banii nostri sunt mai ieftini ca ai lor ,asta-i cu totul alt aspect.A fost o greva ce invadase internetul ,nu s-a intamplat nimic,in urmatoarea saptamana s-a marit pretul de 4 ori in asa fel incat cat a stagnat s-a recuperat chiar cu dobanda.Si asta nu-i nimic previziunile sunt mult mai sumbre.Cocluzia generala fiind ca de fapt pretul este doar o specula la nivel mondial , un nou soc petrolier va zgudui lumea  .Si-atunci ma intreb noi suntem rai ,sau altii prifita de noi.
 Tin minte ca la revolutie Poloniei,Ungariei li s-au redus datoriile la zero pe cand noua nu ca nu ni s-au redus dar nici cei ce ne erau datori nu ne-au platit (a se vedea Iugoslavia) .Asta ce inseamna ca ei au plecat de la 0 iar noi de la minus X si stim destul de bine nu sunt cu mult mai mult mai sus de noi.
 Subventiile in agricultura (care de altfel este de baza) in timp ce la noi sunt de in jur de 130 de euro/ha la germani spre exemplu pe agricultor nu il costa mai nimic pentru a produce.Si-atunci cum sa nu prospere ,cum sa nu fie graul lor mai ieftin atat timp cat nu l-au platit.La noi ce face taranul cu bruma de bani ,poate doar motorina cumparata la pret cu mii de taxe.
  Daca privim profund nimeni nu are interes sa ne ajute ,nu au de ce ,si poate nu am vrea dar ni se impun preturi ni se impun conditii,reguli,legi de care poate nu avem nevoie.
  Ne criticam noi insi-ne ca suntem triviali ,ca promovam nontalente,ca furam ,ca nu avem constiinta dar toate aceste nu au oare un substrat,De vina este banul, acesta guverneaza lumea ,asta ne face pe noi mai rai ca altii si pe ei mai smecheri ca noi.
 Avem valori care ne pleaca   si intrebarea ce se naste ii pierdem noi sau ni-i ia altii.In timp ce la noi se reduc paturile din spitale ,se inchid ca nu-s eficiente ,in alte tari se compara cu hoteluri ,super utilate,super confortabile ,de ce ? noi n-avem bani.
  Cati din noi nu am vrea sa fim mai buni ? dar ce putem face , o mana de cine nu trebuie ne conduce,altii profita,noi la randul nostru vrem sa apucam mai mult si unde ajungem ? oricum rezolvare nu este decat poate peste cateva generatii ,alte concepte , alt fel de viata.
  Avem in spate si-o mostenire trista ,dar asta nu ne scuza,mai mult ne motiveaza .Incercam sa depasim momentul dar o facem doar noi,in rest cine poate profita o face ,o face din toate puterile fara resentiment.E legea junglei si va mai fi pana ajungem la liziera e vreme lunga.
 Sa incercam sa fim mai buni ,sloganuri ieftine.Poate de-am fi indestulati sau multumiti si restul va veni.
Din cate stiu ce-i care ne pleaca in strainatate sunt apreciati sunt inventivi,sunt muncitori,si in primul rand sunt romani dar din fuga dupa rating aflam din stiri doar despre uscaturile padurii.Pe aceeasi oameni muncitori daca i-am intoarce nu cred ca vor schimba cu ceva pentru ca nu au motivatie.
 Imi amintesc ca imi povestea cineva ca este foarte greu , foarte istovitor,dar ca la sfarsitul lunii cand ti se umple mana uiti de toate si o iei de la capat.Acasa munca-i mai lejera si atunci de ce nu muncesc in tara .
  Din tot sufletul mi-as dori sa merg la un serviciu,sa trag o luna intreaga iar la sfarsitul ei multumirea va fi cu atat mai mare cu cat mai curand va veni si relaxarea din toate punctele de vedere, si as da cu drag din salariu daca as sti ca foloseste cui se presupune ca i-as da,dar nu, pensiile se micsoreaza ,ajutoarele sociale asemenea,spitalele tot mai putine se platesc tot mai mult ,si nu conteaza de cate ori la rand.
 Am vrea sa fim lasati in pace , sa nu ni se impuna ,si poate atunci abia am intelege daca avem valoare sau poate doar visam.Romanul nu este asa de rau pe cat vor sa ne faca ceilalti..
  In Japonia a avut loc un mare cutremur urmat de un tsunami.Pe toate posturile se spune ca ce ar fi fost daca era la noi ca romanii nu sunt uniti ca romanii nu stiu sa se descurce.Dar cati stiu ca in timpul cutremurului din 1977 cand noi eram in perioada de trista amintire , tovarasul era plecat in Nigeria cu tot alaiul conducator ,Ulterior seismului toate posturile de radio si televiziune asa cum erau dresate le era teama sa dea informatii reale in timp util si atunci pana la sosirea conducatorilor romanii s-au unit romanii la toate nivelurile si multumita postului Europa Libera la care in acele momente s-a dat acces la telefonie am putut avea
lliber la informatii intre noi si cu strainatatea.  Deci ne-am descurcat si am face-o si alta data .
 

Noi nu suntem mai rai ca altii noi suntem doar saraci.

2 comentarii:

  1. Da, suntem saraci. Dar nici nu facem nimic in acest sens. Poate nu avem sprijin. Poate cineva ne vrea asa, cum ai zis. Poate ne place starea de victime si o mentinem mai mult decat trebuie. Sa nu-i acuzam pe cei care pleaca. Ei, pe langa faptul ca isi doresc mai bine, actioneaza. Si de ce sa ignoram exemplele ce ni le dau alte state? Nu avem ce invata de la ele? Poate ca suntem prea mandri...

    RăspundețiȘtergere
  2. Atât mai avem. Mândria. Într-adevăr suntem săraci dar mai ales nechibzuiți și ne plângem cât toată Europa la un loc. E bine să luăm exemple de afară dar să le punem în practică aici.

    RăspundețiȘtergere

>