Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

luni, 22 iunie 2015

Buna Dimineata Soare

Dobrogea - Taram al Frumusetii Romanesti

Parcul National ocupa zona centrala cea mai inalta a Muntilor Macin, cuprinzand cea mai mare parte din culmea principala (cunoscuta sub denumirea de Culmea Macinului), precum si o culme secundara a acestora, respectiv Culmea Pricopanului. Este situat pe teritoriul administrativ al localitatilor: Macin, Greci (situate in vestul parcului) comuna Cerna (amplasata in vestul si sud-vestul parcului), comunele Hamcearca si Luncavita (situate in estul acestuia) precum si Jijila (situata in partea de nord). 


Sfinxul din Munţii Măcinului
 


Cele mai intinse si compacte zone strict protejate se afla pe rama vestica a culmii Macinului in zona comunei Greci. Pe suprafete ceva mai reduse acestea se regasesc si in zona celor mai inalte varfuri ale Culmii Pricopanului si in zona Rezervatiei Valea Fagilor din partea nord-vestica a Culmii Macinului.
 


Culmea Pricopanului - Dobrogea


Megalit Broasca Testoasa - simbol sacru,

universal in legende, mituri



In sudul si mai ales in estul parcului, zonele strict protejate ocupa suprafete mai restranse, avand un caracter fragmentat datorita faptului ca acestea sunt reprezentate indeosebi prin pajisti situate pe culmile stancoase.Ca morfologie, Dobrogea de Nord prezinta relief tipic de peneplena, avand ca element caracteristic Muntii Macinului, erodati, ramasi ca un rudiment al sistemului cutat hercinic. Cota maxima este 458 m in masivul Greci.

un deget aratator ... o directie ... spre stele !?





În Parcul Naţional Munţii Măcinului sunt identificate 24 de habitate prioritare, dintre care unul este unic în lume! ( Pădurea de fag dobrogeană ) 




Cu drag, pentru toti cei ce iubesc natura si unicitatea frumusetilor ce deriva din aceasta!


Recomandare "Articolul participă la  jocul "Bună dimineaţa soare"! Dacă doreşti să participi ,te poti inscrie aici !

2 comentarii:

  1. frumoasa zona pentru drumetii! Natura este cel mai mare artist!
    Buna dimineata! Un start bun in noua saptamâna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce frumoasa tara avem!
    Multumesc pentru imagini.
    O saptamana frumoasa!

    RăspundețiȘtergere

>