Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

duminică, 12 aprilie 2015

Tradiţii amuzante

     Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paşte are loc în Republica Cehă, în Ungaria şi Slovacia, unde tradiţia cere că femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste feşe, în Lunea cea mare. Bărbaţii aruncă cu apă peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de salcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Această biciuire se presupune a fi simbolică şi, potrivit legendei, deşi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste feşe pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs.

    În Finlanda, copiii se îmbracă frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu fetele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de matură. În anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari în Duminică Paştelui. Se spune despre acest obicei că alungă vrăjitoarele care zboară prin aer între Vinerea Mare şi Duminică Paştelui.

    În Joia cea mare, în oraşul Verges din Spania, se organizează anual un "dans al morţii", care include şi o paradă pe străzile acestui oraş medieval. Toţi participanţii poartă costume speciale, iar procesiunea se încheie cu defilarea unor personaje costumate în schelete care poartă cutii pline cu cenuşă. Dansul morţii începe la miezul nopţii şi se desfăşoară timp de trei ore, uneori prelungindu-se până la primele ore ale dimineţii.

    În Polonia, dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participa la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legendă locală spune că mustaţă lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Din acest motiv, fericitului cap de familie îi este interzis să ajute la treburile din bucătărie.

    Peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an, pe străzile oraşului Haux, din Franţa. Această omletă va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane şi este coaptă într-un vas uriaş, amplasat în piaţă centrală, la ora prânzului.

     În Elveţia, toate satele îşi transformă fântânile în adevărate izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite, pentru a le decora. Această tradiţie celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

     În Germania, tradiţia cere aprinderea unui foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămaşi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtată de frumoasă şi însorită primăvară asupra zilelor reci ale iernii.

  

  Iepuraşul de Paşte este cel mai popular simbol al acestei sărbători, graţie americanilor, dar în Australia, oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).



    Şi Marea Britanie are o tradiţie originală pentru această sărbătoare. În timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, poliţiştii din oraş claxonează de fiecare dată când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chema să se reunească în sala mare a tribunalului local. Un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut.


     De Paşte e loc de lumină, de înviere, de renaştere, de început! 
Să fim mai buni, să facem ceva pentru cei dragi nouă, pentru cei ce au nevoie de un zâmbet şi o încurajare atunci când nu e nimeni care să le ofere aşa ceva şi chiar pentru noi înşine.
Pentru toti oaspetii mei virtuali, din toata inima: Hristos a Inviat !


Recomandare "Articolul participă la  jocul "Bună dimineaţa soare"! Dacă doreşti să participi ,te poti inscrie aici !

3 comentarii:

  1. un poverb românesc spune "câte bordeie, atâtea obiceiuri" Se potriveste atât în micro, cât si în macro :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Adevarat a inviat! Pace, bucurie si zile frumoase, draga Sorin!

    RăspundețiȘtergere

>