Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

duminică, 5 aprilie 2015

Happy weekend

Praznic împărătesc


   Denumirea de Florii, în sine, se pare că îşi are originea dintr-o sărbătoare romană numită Floralia, dedicată primăverii şi renaşterii naturii.
   În Muntenia și Dobrogea se desfășoară un adevărat ritual în ajunul Floriilor. Fetele închină un fel de colinde zeității vegetației, Lăzărică. Una dintre ele se îmbracă în mireasă și, însoțită de restul grupului, se plimbă din casă în casă și cântă pe la ferestre.
    Ramurile de salcie simbolizează primăvara. Acestea sunt duse la biserică pentru a fi sfințite și apoi utilizate la farmece și descântece. De asemenea, se crede că acestea au puterea de a vindeca anumite boli și de a opri furtunile în mod miraculos. Oamenii mănâncă mugurii salciei pentru a se vindeca de maladii. Un alt rol al ramurilor de salcie este să alunge spiritele malefice. Astfel poate fi protejată nu doar casa, ci și animalele din ogradă.
    Atenție, însă: pentru ca vraja de protecție să funcționeze, ramura de salcie trebuie să aibă mugurii deja desfăcuți în momentul în care preotul o sfințește. Din acest motiv, mulți credincioși țin ramurile în apă în seara dinaintea slujbei.


Această zi este dedicată celui mai frumos lucru din lume: unei flori. 

La mulţi ani,tuturor celor ce poarta nume de floare!

2 comentarii:

>