Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

sâmbătă, 12 aprilie 2014

La vremea florii de cireş

 România înfloreşte! Bucură-te de Florii!



   Potrivit tradiţiei, atât la Bizanţ, cât şi la curţile domneşti din Ţările Ro­măneşti, sărbătoarea Floriilor se prăznuia cu multă solemnitate. Luau parte împăraţii (domnii) cu demnitarii lor, cărora li se împărţeau făclii aprinse că şi la Paşti.

   În Dobrogea, Duminica Floriilor mai este denumită Lazarelul sau Duminica lui Lazăr. În această zi, femeile şi copiii din zona fac un dans ritualnic ce ar simboliza renaşterea vegetaţiei.
   Legenda spune că, în această zi, Lazăr a murit într-un accident în pădure, după ce plecase să adune hrană pentru animale. Mama şi surorile l-au bocit tare, drept pentru care, din mormântul lui, se înălţase un copac mare, cu ramuri bogate.
    Creştin-ortodocşii se duc la biserică şi trec pe sub masă de trei ori, ritual ce ar semnifică poticnirile pe care le-a avut Iisus atunci când şi-a cărat în spate propria cruce pentru răstignire. Dintre superstiţiile acestei perioade, cea mai frecvenţa este cea care spune că vremea de la Florii o prevesteşte pe cea de Paşti: dacă e soare de Florii, va fi şi de Paşti
    În această regiune, se spune că, cei care nu serbează Ziua lui Lazăr, nu vor avea un an bun şi se vor umple de pistrui.
   În seara acestei duminici încep în biserici frumoa­sele slujbe ale deniilor din săptămâna Sfintelor Patimi. Tot în această zi îşi serbează onomastică cei care au nume de flori.


 


Urez tuturor celor care poartă nume de floare, un sincer La Mulţi Ani!

Recomandare "Articolul participă la  jocul "Bună dimineaţa soare"! Dacă doreşti să participi ,te poti inscrie aici !

5 comentarii:

  1. O zi frumoasa sa ai, si fie ca aceasta sarbatoare sa va aduca in suflet multa bucurie!

    RăspundețiȘtergere
  2. Iti doresc o sarbatoare a florilor plina de bucurii! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. o duminica minunata si La multi ani în Ziua de Florii!

    RăspundețiȘtergere
  4. O duminica plina de veselie alaturi ce cei dragi!

    RăspundețiȘtergere
  5. Interesante info, intre altele. :)
    Ritualul "trecerii pe sub masa" l-am vazut intr-un an in care o amica m-a convins sa merg cu ea la "impartasanie" - sau ceva de genu'. Cand am vazut oamenii trecand pe sub masa am facut ochii mari-mari a mirare! O doamna foarte grasa abia s-a tarat pe acolo si au ajutat-o sa se ridice doi barbati... Astfel de ritualuri sunt greu de inteles pentru mine... foarte greu... :) Am citit Biblia o data, sa stiu despre ce vorbesc ceilalti, dar n-am citit ceva despre manifestarea credintei prin ritualuri, din contra... Oricum, fiecare face ceea ce crede ca e mai bine pentru el. :)
    Saptamana minunat sa o petreci!

    RăspundețiȘtergere

>