Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

joi, 3 noiembrie 2011

A fost un "Gran Vals"



   Melodia Nokia, care anunta deschiderea oricarui mobil produs de compania finlandeza, are o nota distincta, fiind inclusa in celulare din anul 1994.

  Actuala tema muzicala este omniprezenta si recunosti dupa ea pe orice posesor al unui celular al companiei.


  Melodia a fost intitulata „Grande Valse", avand acelasi titlu ca si o piesa compusa de Frederic Chopin, dar a fost intotdeauna atribuita unui compozitor spaniol, Francisco Tarrega. Este un cantec pentru chitara clasica, datand din 1902, intitulat „Gran Vals".

   Aceasta apropiere de titlul compozitiei lui Chopin a dus la aparitia confuziei. Se pare ca tema principala a piesei compozitorului polonez l-a inspirat pe Tarrega, decis sa creeze propriul sau „Grande Valse". Tarrega a adaugat un element important piesei lui Chopin, fraza repetitiva de la inceput.


                         

   Nokia a decis sa foloseasca tema lui Tarrega pentru telefoanele sale, insa aceasta ramane foarte apropiata de cea a lui Chopin, ecourile sale ramanand in „valsul" compozitorului spaniol. Notele pentru chitara sunt interpretate intr-o gama minora, pe cand piesa pentru pian este interpretata natural.

   Muzicianul britanic Thomas Dolby („Dolby" este porecla sa de la 13 ani, acordata de prietenii lui pentru ca era mai apropiat de sintetizatoare decat de familie) a participat la proiectul de includere a sintetizatorului de tonuri din telefoanele Nokia si a relatat cum s-a ajuns la faimoasa tema:

sursa;roportal.ro
   

5 comentarii:

  1. Ador valsul!
    Dacă este ceva pe lumea asta, în afara persoanelor iubite, care să-mi placă până la epuizare, aceasta este valsul!
    Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Uite o chestie interesantă!... Ani de zile am folosit telefoanele lor, dar nu m-am întrebat niciodată de unde vine melodia... :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce-mi plac aceste acorduri!
    Chitara are un mod aparte in a ne transmite emotiile acestui frumos vals.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce muzică frumoasă! Chiar nu ştiam de unde provine tema Nokia. Este mai mult decât o emblemă. Citeam că vor să o schimbe, dar eu aş păstra-o, pentru că se identifică cu istoria lor în lumea telecomunicaţiilor.
    Mi-a plăcut articolul şi muzica
    Numai bine, dragă Sorin! :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu stiam, si uite ca am invatat ceva nou azi, multumesc!

    RăspundețiȘtergere

>