Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

sâmbătă, 22 octombrie 2011

Jocurile logice, provocarea mintii

     Multi dintre cei care vor sa-si puna mintea la contributie prefera sa-si ocupe timpul liber cu dezlegarea unor jocuri, deseori cu un grad de dificultate ridicat. Destul de multe persoane isi petrec o parte a timpului liber incercand sa rezolve jocuri logice. Cei dornici de performante sunt insa foarte putini. in Romania, unul dintre cele mai populare jocuri logice este sudoku,
Sudoku a cunoscut o diversitate de variante (sudoku in spatiu, pe un cub, multi-sudoku, mathesu-doku etc.). Dar revistele specializate prezinta varianta clasica. Jocul nici macar nu mai este creat - exista programe de calculator care il genereaza automat, intr-o fractiune de secunda. Iar multe publicatii preiau, de pe net, jocul", spune presedintele Asociatiei "Logic Club" Romania.

Antrenament pentru creier

   Pornind de la impactul pe care il au jocurile logice la nivelul populatiei, oamenii de stiinta au facut o serie de studii privind avantajele pe care le au persoanele care sunt pasionate de aceste activitati. Au luat insa in calcul si eventuale probleme ce pot aparea in cazul impatimitilor de jocuri logice.

  Vestea buna, mai ales pentru femei, este ca rezolvarea grilelor de sudoku sau a cuvintelor incrucisate duce la arderea caloriilor. Potrivit unui studiu facut de cercetatorii britanici, intr-o ora petrecuta in fotoliu, dar dezlegand astfel de careuri, se consuma 90 de calorii, noteaza publicatia "The Daily Mail". Cercetatorul Tim Forrester a oferit si o explicatie: pentru a functiona, creierul are nevoie de 0,1 calorii pe minut. insa, daca este solicitat intens, consuma de 15 ori mai multe calorii - adica 1,5 pe minut.

  Alte studii au aratat ca pe masura ce creierul face mai multe exercitii, celulele sale devin mai sanatoase. Unii oameni de stiinta asociaza dezlegarea grilelor de sudoku cu exercitiile fizice. Potrivit acestora, la fel cum antrenamentul fizic duce la dezvoltarea muschilor, exercitiile de gandire impiedica neuronii sa moara si duc la o mai buna functionare a creierului.

  O cercetare relativ recenta a aratat chiar ca studentii care fac exercitii mintale, precum sudoku, ajung sa aiba un coeficient de inteligenta mai ridicat fata de cei care nu rezolva jocuri logice. De asemenea, alte studii au aratat ca, desi rezolvarea de jocuri logice nu poate impiedica aparitia unor boli precum Alzheimer, poate incetini procesul.

  Antrenarea creierului ar trebui sa faca parte din programul nostru zilnic, la fel cum fac parte miscarea, hrana, igiena, munca sau odihna. Pentru echilibru, mancam de trei ori pe zi si dormim, in medie, sapte sau opt ore. La fel, pentru antrenarea creierului trebuie rezervat un anumit interval", explica Elisabeta Ilie. in acest caz, jocurile logice ne pot aduce beneficii substantiale, considera specialistii in comportament uman. Ca orice lucru pe care-l invatam, exersam mai intai pe situatii imaginare, ipotetice, dupa care aplicam in situatii reale ce am invatat. Este adevarat ca realitatea este putin diferita de exercitiile pe care le facem, dar antrenamentul ne ajuta sa fim rezistenti si sa putem depasi cat mai multe situatii", conchide psihologul.

Sursa : Adevarul



10 comentarii:

  1. Cand e careul mai greu (sudoku sau cuvinte incrucisate), ma alimentez cu ciocolata si Pepsi, spre incurajare, numarul de calorii / ora depaseste sigur cele 90 de care zici :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Hai că-i tare! Mai devreme citisem la Addicted că ăia cu mintea mai... odihnită au mai multe şanse să depăşească suta... :)) :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu prefer rebusurile, dar in ultima vreme nu prea m-am ocupat cu asa ceva. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Interesant. Sunt de acord ca un exercitiu de gandire face sa functioneze mai bine creierul! :)

    RăspundețiȘtergere
  5. in cazul asta trebuie sa ma apuc de...antemaent si in felul asta...consum si mai multe calorii :))

    RăspundețiȘtergere
  6. de acord...si chiar daca nu se stie cum ne va fi, mai bine ne antrenam creierul!

    RăspundețiȘtergere
  7. Partea cu arderea caloriilor nu stiu,dar cu cât ne ocupam creerul cu un proces de invatare(fie jocuri logice,citind sau chiar memorizând),ne pastram mai mult neuronii.Psihologii au dreptate.O seara linistita.:))

    RăspundețiȘtergere
  8. Tetris eu sudoku nu prea , în schimb în cuvintele încrucişate mă pierd ore în şir , iar pepsi şi cola sunt băturile preferate aşa că ard la calorii , cred .

    Minoki probabil da, dacă oameni de ştiinţă susţin asta , eu ştiu , cred că da .

    Max da , corect , eu unul cred ca ai dreptate doar că aceia trăiesc degeaba , adică zero .

    Cristi şi eu la fel

    Diverse nici nu ara vea cum altfel , pentru ca , zic eu , orice stimulează creierul îl face să funcţioneze mai bine şi eficient .

    RăspundețiȘtergere
  9. Pandhora ar fi bine dacă ar fi atât de simplu , totuşi .

    Erys oricum nu îi poate dăuna , chiar şi ca simplu exerciţiu .

    Solidaster teoretic ai dreptate , dar istoria ne spune că geniile , de fapt , nu au trăit mult şi atunci cum este până la urmă . Asta aşa ca să mă contrazic pe mine însu-mi . Până la urmă funcţionalitatea creierului este una dintre marile enigme ale noastre şi poate atunci când îl vom cunoaşte pe deplin vom trece la alt nivel al spiritualităţii . Părerea mea !

    RăspundețiȘtergere

>