Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

sâmbătă, 10 septembrie 2011

Paradoxul muncii

   Locurile de muncă sunt mereu mai puţine în schimb apar din ce în ce mai multe posturi de făcători de nimic.
   Dacă înainte erau oameni care se ocupau de diverse chestii, acum totul e automatizat.Concluzia ?  nu mai e nevoie de oameni.
   Totuşi, având în vedere că trăim într-un sistem monetar, oamenii trebuie să mănânce să se îmbrace , să trăiască . Aşa că s-au inventat prin diverse corporaţii şi nu numai posturi degeaba , de încasatori de lefuri pentru nimic , posture care la fel ar putea fi înlocuite la rândul lor de un sistem informatic automatizat. Totul pentru a ne menţine în sfera falsă în care trăim .
  Din ce în ce mai mulţi oameni sunt nemulţumiţi de locurile de muncă. Banii sunt tot mai puţini pentru muncitori . Stresul la cote alarmante te lipseşte de toată creativitatea, originalitatea , iar dacă încerci să schimbi sistemul, eşti automat eliminat.
   Se va ajunge la o lume în care banii vor fi inutili? În care oamenii nu vor mai fi stimulaţi de câştigul bănesc ci de utilitatea muncii pe care o prestează?
  Unele domenii nu pot fi complet automatizate. Dar dacă cei ce muncesc în astfel de domenii vor face asta din plăcere, simţindu-se utili, banii vor deveni inutili. Asta trebuie corelată cu o satisfacere a nevoilor oamenilor, cu un echilibru, nu supraconsum într-o parte şi sărăcie în cealaltă.
   Sistemul actual întradevăr este depăşit şi din ce în ce mai anacronic. Partea şi mai proastă e că pune o presiune enormă pe resurse. Partea încă şi mai proastă e că această presiune poate fi redusă. Iar partea cu adevărat tragică e că nici nu există altă variantă se pare . 

   Paradoxal , automatizarea în loc să ne ajute , ne îngreunează viaţa îmbogăţind pe doar câţiva care cu investiţii minime câştigă enorm .
  Ca un plus de vină aruncată asupra afaceriştilor , recent psihologul Paul Babiak care a condus acest studiu comportamental, susţine că aceste persoane îşi ascund starea în spatele situaţiei financiare şi a statutului social ridicat, ajutându-se de şarm şi manipulându-i pe ceilalţi. Factorii favorabili de mediu, cum ar fi o copilărie fericită, le permite acestora să relationeze fără a fi violenţi sau distructivi , în plus psihologul susţine că sunt capabili de o disimulare estraordinara astfel încât comportamentul le este greu intuit.


„Muncă. Un proces prin care A măreşte proprietatea lui B”
 spunea Ambrose Bierce în Dicţionarul Diavolului
„Munca e o tristă necesitate, nu o sacră necesitate! E cloroformul vieţii...”
spunea Cezar Petrescu în Calea Victoriei .

Dar totuşi e weekend şi pentru unul reuşit recomand :







7 comentarii:

  1. un mare adevar...ma gandesc ce va fi peste 20 de ani...automatizare de peste 80%...ingrozitor...o seara buna!

    RăspundețiȘtergere
  2. Peste 20 de ani ? probabil exagerat de mulţi roboţi iar noi , cei ce vom mai fi , exagerat de săraci deoarece roboţii vor produce doar pentru câteva buzunare . Total aberant , nu-i aşa ? eu ăsta viitor îl bănui .

    RăspundețiȘtergere
  3. Întâmplător am amintit despre ceva găsit pe un alt blog, s-ar putea să aibă legătură cu asta. Uită-te aici: http://romanianstampnews.blogspot.com/2011/09/cine-controleaza-lumea-de-fapt.html

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost Max , am citit şi am ajuns dintr-unul in altul departe cu cititul . Chiar de nu ai fi adeptul conspiraţiilor şi tot te-ar pune pe gânduri toate acestea .Întotdeauna am fost sigur că există o putere superioară iar ceea ce noi vedem e doar ceea ce vor ei să vedem .
    Mulţumesc !

    RăspundețiȘtergere
  5. Ne indreptam cu pasi repezi spre realitatea filmului "Produsul Verde" o lume cu oameni extrem de saraci care sant folositi de cativa oameni extrem de bogati dupa bunul lor plac. Deja exista multe uzine care sant robotizate aproape total... In timp ce populatia creste constant, locurile de munca scad... E problema de ani pana cand saracia si foametea se vor extinde peste tot.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ninu
    Îmi amintesc vorbindu-se despre roboţi înainte să se adâncească în viaţa noastră când erau destul de primitivi se spunea că omul va trăi liniştit şi va huzuri .Acum deja la un nivel destul de ridicat sunt parte integrantă în viaţa noastră . Rezultatul ? diminuarea locurilor de muncă , diminuarea salariilor (paradoxal) şi implicit creşterea numărului somerilor . Un fel de paradox modern : găseşti mult şi ieftin dar nu ai cu ce să cumperi ...şi unde e huzurul promis ?? Dar dacă vor fi prioritari ???

    RăspundețiȘtergere
  7. trist, dar totul decurge ca in teorema lui Cliff-Hanger...
    fiecare problema rezolvata genereaza o problema nerezolvata.

    RăspundețiȘtergere

>