Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

joi, 21 iulie 2011

Greu de manipulat

     Una dintre condiţiile esenţiale ale identităţii personale este capacitatea de a decide în cunoştinţă de cauză. Afirmaţia pare uşor golită de sens, dar nu e.


    Unul dintre cele mai parşive comandamente ale civilizaţiei actuale este acela de a pregăti omul simplu pentru a fi manipulat. Tot sistemul de învăţământ nu are drept scop acumularea de cunoştinţe, ci îşi propune construirea unui individ uşor de manipulat. Mass-media are şi ea bubiţele ei, modelând în formă continuă un individ dependent de diferite produse şi servicii. Şi mă refer nu numai la reclama ca atare, ci şi la o anumită atitudine, fie ea politică sau civică. Rezistenţa la manipulare se bazează pe un principiu foarte simplu „dubito, cogito”. Adică fii un fel de Toma Necredinciosul şi întreabă-te mereu „De ce?”. De ce vrea sistemul un individ sănătos şi apt de muncă? Pentru că un bolnav costă societatea, nu pentru că ar avea respect pentru sănătatea individului. 
  A fi imun la manipulare înseamnă a-ţi forma şi a avea un solid sistem de valori la care să te raportezi, sistem personal, bazat pe concluzii personale, nu gata digerate de mass-media şi apoi regurgitate.
  Rezistenţa la manipulare vine din confruntarea permanentă a nevoilor personale cu oferta pe care mediul exterior o afişează. Alegi doar ce ţi se potriveşte, nu ce este la modă sau străluceşte. Atitudinea unui om cu personalitate puternică va fi şi ea puternică, dar mai ales justă. Nu votăm un partid doar pentru nişte promisiuni viitoare, ci şi pentru un trecut asumat. Nu spălăm cu un detergent pentru faptul că i se face reclamă pe toate gardurile, ci pentru că l-am încercat şi e bun. 
   Cam asta ar fi concluzia şi, dacă am reuşit să aprind în mintea voastră un beculeţ, însemană că mica mea manipulare a reuşit.





18 comentarii:

  1. Doar cine vrea se lasa manipulat...

    RăspundețiȘtergere
  2. Ne place sau nu toti suntem intr-un fel sau altul manipulati .Unii mai mult , altii mai putin .De mii de ani se practica manipularea.se fac cursuri pentru dar si cursuri anti .Apoi exista o activitate sustinuta de spalare de creiere,tinerea in captivitate a mintii umane sa nu -si puna prea multe intrebari .Lumea e intr-un razboi permanent.Acum nu mai cuceresti o tara mergand cu trupele peste ea.Acum o cuceresti prin razboi informational.O faci razbunzatoare ca a pus pe piata castraveti contaminati cu Ecoli de exemplu , apoi iti ceri scuze dar dauna e facuta , pe urma ai agentiite de rating care acorda calificative , calificativele ii determina pe asa zisii investitori sa vina sau nu in tara asta .Libera circulatie a banilor lasa posibilitatea de a face dintr-o tara linistita un haos tottal si asa mai departe .Se arunca pe piata adevaruri umflate cu multe minciuni .Nu stii ce se ascunde , nu poti sa le separi/Tehnicile de mapulare sunt tot mai destepte si noi tot mai ocupati ca sa nu avem timp sa gandim prea mult .

    RăspundețiȘtergere
  3. Cand vorbim despre manipulare ne gandim la ceea ce ne fac altii. Realitatea este insa alta: nu putem fi manipulati daca nu suntem receptivi la manipulare, daca nu exista in noi ceva care sa faca posibila manipularea
    Am intalnit opinia ca un om este cu atat mai greu de manipulat cu cat este mai ferm ancorat intr-un sistem de principii si reguli de viata. Cu cat o persoana este mai flexibila, cu atat este mai greu de manipulat.

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorin, ceea ce ai spus aici nu este manipulare, ci "iluminare"! Iar exemplul cu Toma "necredinciosul" sau amintirea cuvintelor lui Descartes eu le văd ca un îndemn la gândire, la raţiune! Ce mare lucru este ca omul să înţeleagă de la o vârstă fragedă că pentru orice lucru sau faptă/acţiune, trebuie să-şi pună mintea la treabă şi să aleagă în deplină cunoştinţă de cauză, nu după cum ne dau alţii "mură-n gură"!
    Staţi aşa, că vin alegerile! Dacă sunt curios de ceva, este doar faptul că vreau să văd cum a "evoluat" "arta minciunii electorale"! Phuah!
    Numai bine!

    RăspundețiȘtergere
  5. CLM nu este o regulă în funcţie de cine considerăm că-s ceilalţi când facem referire la cei manipulatori .

    RăspundețiȘtergere
  6. Ana Maria
    ne-am lăsat pradă manipulării chiar de la facerea lumii , este felul nostru de a fi . Ideea este să începi cu cel de lângă tine si iar destul de important să-ti pui tot timpul întrebări , pentru că astă practică nu va dispare , e-un fel de legea junglei unde primează cei mai tari .
    Ca să ne menţinem la suprafaţă putem începe prin a pricepe şi nu vom cade pradă , cel puţin nu atât de des şi foarte important vor şti că dacă înţelegem vor trebui căutate idei mai avansate iscodite de-o minte atât de îngustă încât să are limite .
    E o speranţă doar , pentru că practica oricum nu va dispare .

    RăspundețiȘtergere
  7. Iulisa
    aşa este însă aceasta presupune tărie de caracter şi foarte multă consecvenţă . Sunt mulţi asemenea aşa cum la fel sunt destul de mulţi prea slabi pentru a reuşi .

    RăspundețiȘtergere
  8. Alexandru
    Corect ai spus dar este mare lucru câteodată sau pentru unii , care unii aşteaptă să le pice că e mai simplu , nu ?

    RăspundețiȘtergere
  9. ;)) Parerea mea: ste bine sa fii un om informat, dar sa nu pierzi puterea de a discerne între realitate si farsa. Suntem "pioni" pe tabla de sah a vietii... "regi", "regine" "nebuni" cu bani hotaresc ce le place si ce nu... Dar nu trebuie sa le facem jocul... (pe o alta scara) calitatea viatii noastre este la fel de valoroasa!
    Important este sa nu ne lasam purtati de instinctul turmei de oi...

    RăspundețiȘtergere
  10. arma suprema. pe baza manipularii e construita istoria

    RăspundețiȘtergere
  11. Esti manipulat doar daca permiti acest lucru. daca iti folosesti capul este foarte greu sa te manipuleze cineva
    Este adevărat faptul că toţi oamenii mint din când în când, se plâng pentru fleacuri, generează tensiuni prin conflicte, critică, recurg la mici vicleşuguri pentru a obţine ceva. Însă un manipulator pune la îndoială drepturile, competenţa şi personalitatea celuilalt, adoptă atitudini de indiferenţă faţă de prezenţa celuilalt, creează iluzia că este superior şi de cele mai multe ori crede el însuşi acest lucru. Dacă cineva din anturajul său îndrăzneşte să-i remarce această atitudine, el va afirma imediat contrariu

    RăspundețiȘtergere
  12. Aşa este, Sorin! I-am făcut odată observaţie unuii adlescent, pentru un gest nepotrivit pe care îl făcusem. S-a uitat mirat la mine, neînţelegînd cu ce a greşit. L-am rugat să se gândească dacă e bine ce a făcut!
    - "Să mă gândesc???" - a fost răspunsul lui. Parcă îi cerusem să facă cine ştie ce. Mi-a recunoscut că-i este greu să-şi analizeze vorbele sau faptele!!! Iar un coleg al lui zicea că i-a ruginit demult mintea şi nu mai poate să mai înveţe ceva....Păcat! Mare păcat!

    RăspundețiȘtergere
  13. Aiii, m-ai manipulat, nu e corect :) Dar m-am lasat manipulata, in general nu vezi asa ceva din partea mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Atata timp cat in jurul tau exista oameni care iau atitudine si incearca sa faca lucruri din convingeri si nu din constrangeri,nu va merge treaba cu manipulatul.Mai existe o speranta,sau cel putin eu indraznesc sa ma gandesc la ea.

    RăspundețiȘtergere
  15. Sunt de acord cu tine intru totul: manipularea este dorita de cei sus pusi. Pentru ca e atat de simplu sa faci ceea ce ti se spune pt ca te scuteste de efortul de a gandi. Iar ca sa gandesti trebuie sa ai o baza intelectula. Si cum sa ai o baza intelectuala daca e atat de simplu sa stai sa vezi toate .... de fime si sa stai pe mess.
    In consecinta cred ca de vrem sa fim liberi, nemanipulati, ar trebui sa incepem sa ne educam spiritul singur.
    Un matematician al carui nume nu-l mai retin spunea:
    "As fi invatat mult mai bine de n-as fi fost invatat"

    RăspundețiȘtergere
  16. uneori ne place sa fim manipulati

    RăspundețiȘtergere
  17. Sa inteleg ca vorbindu-ne despre manipulare vroiai sa ne manipulezi si tu pe noi...:) Inteligent!
    Eu de multe ori (din ambitie) fac exact pe dos decat mi se impune! Nu recomand intotdeauna!:))

    RăspundețiȘtergere
  18. Mda, nu are nmeni curajul sa rekunoasca ka makar odata ın vata a fost manipulat...Toti "ne lasam manpulati?" Greu de krezut,sorry..

    RăspundețiȘtergere

>