Aşa cum ştim în Biblie sunt cuprinse şaizeci şi şase de cărţi diferite. Ele includ cărţi ale legii precum Levitic şi Deuteronom, cărţi istorice precum Ezra şi Faptele Apostolilor, cărţi poetice precum Psalmii şi Eclesiastul, cărţi profetice precum Isaia şi Apocalipsa, biografii precum Matei şi Ioan, cât şi epistole precum Tit şi Evrei.
Dacă citeşti Biblia în mod onest, fără a avea ca scop să găseşti erori, vei descoperi că este o carte coerentă relativ uşor de înţeles. Există versete care aparent se contrazic între ele. Trebuie să ne amintim că Biblia a fost scrisă de aproximativ 40 de scriitori diferiţi de-a lungul unei perioade de timp de aproape 1500 de ani. Fiecare dintre aceşti scriitori a avut propriul stil, a scris textul dintr-o perspectivă diferită, adresat unei audienţe diferite şi cu scopuri deseori diferite. Ar fi de înţeles să existe unele diferenţe!
Chiar dacă nu se găseşte un răspuns pe moment al unei întrebări, asta nu înseamnă că nu există un răspuns satisfăcător . S- au descoperit erori presupuse în Biblie în legatură cu aspecte istorice sau geografice însă s-a ajuns la concluzia că Biblia este corectă numai după ce cercetările arheologice au adus suficiente dovezi în sprijinul Bibliei.
Am citit Biblia de două ori , am citit deasemenea "Semenii întru raţiune"a lui Mihai E . Şerban , carte în care pasaje din Biblie sunt explicate ştiinţific . Cocncluzii : neclare . Nu sunt adeptul nici unei părţi îmi rezerv dreptul de a interpreta în stil propriu ceea ce văd , ce cred .
Am descoperit un articol ce elucidează o parte din enigmele Bibliei pe care îl redau mai jos :
Un algoritm dezvoltat de o companie israeliană de software a oferit noi indicii despre multiplii autori ai Bibliei. Acesta analizează stilul scrierii şi cuvintele alese pentru a distinge părţi ale unui singur text scrise de mai mulţi autori. Aplicând această metodă asupra Bibliei, algoritmul a identificat mai multe „voci auctoriale”.
Programul face parte dintr-o subramură a inteligenţei artificiale denumită "atribuirea paternităţii literare" şi poate fi util în mai multe domenii, de la asistarea instituţiilor legii până la dezvoltarea de noi programe destinate scriitorilor. Autorii acestui algoritm au considerat analiza Bibliei drept cel mai tentant mod prin care să demonstreze capabilităţile sale.
Pentru milioane de credincioşi creştini şi mozaici, faptul că Dumnezeu este autorul Vechiului Testament (cunoscut şi sub numele de Biblia Ebraică) este o parte esenţială a credinţei. Totuşi, studiile efectuate de exegeţi ai Bibliei au dus la concluzia, acceptată de majoritatea cercetătorilor din domeniu, că Biblia a fost scrisă de mai mulţi autori, a căror contribuţie poate fi identificată prin intenţia ideologică diferită, stilul de scris şi prin numele pe care l-au folosit pentru a-l desemna pe Dumnezeu.
Majoritatea cercetătorilor împart textul biblic în două categorii. Prima dintre acestea este considerată a fi opera unui autor "preoţesc", ca urmare a aparentelor legături pe care acestea le avea cu preoţii templului din Ierusalim, iar cealaltă este scrisă, conform cercetătorilor, de un autor fără legături clericale. Exegeţii au studiat Biblia în amănunt pentru a determina care texte aparţin căruia dintre aceşti doi autori.
Când algoritmul dezvoltat de compania israeliană a fost folosit pentru a analiza textul Pentateuhului (primele cinci cărţi ale Bibliei) şi a separat conţinutul acestuia în funcţie de cei doi autori, rezultatele sale au coincis în proporţie de 90% cu concluziile trase de cercetători după ani buni de analiză.
"Am reuşit să recapitulăm secole de muncă manuală extrem de detaliată în doar câteva minute cu ajutorul metodei noastre automate", a anunţat echipa care a creat algoritmul.
Aspectele textului în care algoritmul nu a căzut de acord cu analiza exegeţilor ar putea oferi un interesant punct de start pentru o nouă analiză. Astfel, primul capitol al Facerii era considerat de către cercetători ca fiind opera autorului "preoţesc", însă software-ul l-a clasat ca fiind scris de celălalt autor.
De asemenea, exegeţii consideră cartea lui Isaia ca având doi autori, opera celui de-al doilea începând de la capitolul 39. Software-ul a fost de acord că această carte are doi autori, dar a ajuns la concluzia că al doilea autor a preluat ştafeta de la capitolul 33.
Înainte de a aplica acest algoritm asupra Bibliei, cercetătorii au dorit să efectueze un test obiectiv, care să demonstreze capabilităţile acestuia. Astfel, ei au amestecat părţi din cărţile lui Iezechiel şi Ieremia într-un singur text, aplicând apoi software-ul asupra acestuia. Algoritmul a reuşit să sorteze cele două texte separate "aproape perfect", au declarat cercetătorii.
Dacă pentru exegeţi cele două stiluri diferite ale Bibliei indică faptul că aceasta a fost scrisă de oameni, nu de o divinitate, echipa de cercetători din spatele algoritmului nu au comentat asupra motivului pentru care există mai multe stiluri de scriere.
"Cei care cred că Pentateuhul nu este rezultatul efortului a mai multor scriitori ar putea să considere diferenţele descoperite de algoritmul nostru ca fiind simple diferenţe de stil", au explicat ei. Cu alte cuvinte, nu există niciun motiv pentru care Dumnezeu nu ar fi putut scrie Biblia în mai multe voci auctoriale.
"Acest lucru nu va putea fi niciodată explicat de cercetări", a comentat Moshe Koppel, unul dintre autorii cercetării
E foarte interesanta postarea ta de azi. Felicitari!
RăspundețiȘtergereFoarte interesante precizări, SoriN!
RăspundețiȘtergereAm început lectura BIBLIEI în câteva rânduri..
interesant...nu stiu ce sa spun...
RăspundețiȘtergereintelegerea noastra este limitata...
am inceput sa citesc Biblia acum niste ani dar nu am terminat lectura...
Cristi mulţumesc frumos !
RăspundețiȘtergereGina mulţumesc ! ai început ? şi nu ai terminat ? Eu am citit-o odată când eram copil şi apoi mult mai târziu încă o dată pentru mai multă înţelegere .
RăspundețiȘtergerePandhora nu ştiu cât de limitată ar fi , pentru că dacă am vrea şi ne-am concentra asupra unui subiect cred că am reuşi a-l înţelege .
RăspundețiȘtergerePrecum am mai spus , eu am citit-o dar înţelegerea ei mi-a rămas relativă , poate chiar aşa este scrisă pentru că asemeni sună sloganul biblic "crede şi nu cerceta"
Ca orice sentiment profund, credinta se transmite de la om la om, si incepem sa credem vazandu-i pe altii cum se manifesta atunci cand cred
RăspundețiȘtergereAnonim şi totuşi , îţi trebuie şi-un dram de înţelegere sau măcar pioşenie căci nu poţi urma turma chiar aşa cu ochii închişi , nu că toţi ar face asta .
RăspundețiȘtergereBiblia e lege. fa ce scrie acolo si vei vedea rezultatele. consuma timp si energie sa aplici, nu sa explici.
RăspundețiȘtergerenu tu, Sorine. zic asa, in general. tu ai facut f bine scriind despre asta
RăspundețiȘtergereFoarte interesant articol. Desigur, unele puncte de vedere sunt discutabile. În orice caz, fie creştini, fie evrei, dificultatea unei asemenea cărţi este recunoscută, tocmai pentru că este o culegere în care s-au adunat atâtea învăţături, pe parcursul a 1500 de ani.
RăspundețiȘtergereCu ani în urmă, am găsit într-o librărie un "Dicţionar biblic" - o carte deosebită, o adevărată enciclopedie a tuturor informaţii lor care se regăsesc în Biblie. O carte cam cât 2 Biblii! Ca volum, mă refer. Rezultatul unui mare colectiv de savanţi. Parcurgând unele informaţii de acolo, mi-am dat seama câte lucruri trebuie cunoscute, pentru a putea să te apropii cât de cât de adevăratele înţelesuri ale textului biblic (teologie, istorie, geografie, artă, istoria religiilor, geologie, biologie, literatură, ş.a.m.d). Sunt cuprinşi acolo mii de ani din istoria umanităţii, iar asta nu-i puţin lucru! Cine spune că e uşor de înţeles Biblia, nu-şi dă seama câte informaţii sunt ascunse în aceste texte pe care omul s-a căznit vreme îndelungată să le dezvăluie.
Sorin, o singură obiecţie: textul - "crede şi nu cerceta" nu se găseşte în Biblie! Este o inovaţie mult mai târzie, dar foarte des uzitată (din păcate!) de oameni ai Bisericii. Dimpotrivă, nu poţi crede cu adevărat în Cineva/ceva, fără să cunoşti, să înţelegi, să cercetezi cât de cât!
Numai bine! Şi...mai aştept şi alte articole captivante!
Biblia a fost lasata sau scrisa mai exact,ca un indrumator.Acolo ni se spune,ce e bine sa facem si ce nu.Noi suntem liberi sa aplicam anumite lucruri in viata noastra sau nu.Stiu un lucru,ca atunci cand esti in groapa,gasesti mereu,cuvinte de incurajare.
RăspundețiȘtergereE foarte frumos sa citesti Biblia inveti o multime de lucruri bune si frumoase , cel mai important este sa fi pe placul lui Dumnezeu. Iar El spune ce-i place in 1Samuel 15:2-3.
RăspundețiȘtergereEu sant foarte credincios si cred si in Biblie si in Mos Craciun si in Iepuras si cred ca e foarte important sa fi credincios... si macar odata in viata sa ai posibilitatea sa te bati si sa-i calci pe cap pe "fratii" tai in fata Mitropoliei Romane pentru o sarma si o felie de paine... gratis.
Interesanta postare, interesanta si Biblia!...dar ma gandesc ca oamenii nu vor invata sa "survoleze" daca se vor opri mereu in fiecare loc...
RăspundețiȘtergere(epistola intaia a sf. Apostol Pavel)
"voiesc ca toti oamenii sa fie ca si mine. dar fiecare are darul sau de la Dumnezeu, unul asa, iar altul intr'alt fel...toate imi sunt ingaduite, dar nu toate imi sunt de folos. toate imi sunt ingaduite, dar eu nu ma voi lasa stapanit de ceva..."
Eu mai citesc din Biblie, uneori unde am semnul, alteori (de cele mai multe ori) unde se deschide.
RăspundețiȘtergereca lumea articolul, rămâne discutabilă calitatea algoritmului, nici un algoritm din lume nu este infailibil, poate avea atâtea condiţii încât să fie varză la un moment dat, singurul avantaj este viteza de lucru...
RăspundețiȘtergereInteresantă postarea ta,SoriN!
RăspundețiȘtergereÎți doresc un weekend plăcut!
:)
RăspundețiȘtergereBun regasit, tuturor!
SoriN, te salut man.
:)
Nu-mi pot retine zambetul ce mi-a inundat toata fata la citirea comentariului lui Ninu!
In comentariul lui a strans toata intelepciunea manifestarii credintei de-a lungul sutelor de ani a sapiensilor!
:)
Ninu, da-mi voie sa-ti strang mana.
Cred ca nimanui care a trecut printr-o scoala, este alfabetizat si are ceva lecturi la activ nu-i mai este strain faptul ca biblia este o culegere de texte, meticulos alese si bine oranduite, avand o linie comuna.
Si mai cred ca nimanui nu-i este strain faptul ca biblia poate fi interpretata in fel si chip functie de tartacutza fiecarui cititor si traitor.
Cate tartacutze, atatia "algoritmi".
Si nu intamplator, ci tocmai datorita stilului in care a fost scrisa. Cu cat un text este mai echivoc, cu atat da sanse fiecarui cititor sa interpreteze in maniera personala.
Si nu intamplator, de aceea s-au scindat "bisericile", fiecare adjudecandu-si "adevarul" si "dumnezeul".
Bine ar fi ca sapiensul sa-si cunoasca menirea mai intai ca OM, apoi ca spirit... cladindu-si in interiorul sau o baza rezistenta a proprie "biblii" (credinta).
A fi spirit inainte de a fi om, istoria ne-a aratat ca nu se poate (in sensul ca duce la fiasco).
Intai educatie, cunoastere, intelegere, autocontrol, traire si apoi spirit, credinta!
Zic si io!
Un sfarsit de saptamana frumos si bucuros, SoriN-ule!
Este greu de spus ce semnificatii au textele din Biblie, dar asa cum spune andreiraduM, cate creierase, atatea interpretari, fiecare judeca dupa nivelul sau de educatie in ale religiei si filosofiei. Partea cu scindatul bisericilor este una cu conotatii total diferite de cele religioase.
RăspundețiȘtergereBiblia iti spune, cred eu, ceea ce sufletul tau incearca sa descopere, dar nu reuseste datorita vietii agitate pe care fizicul nostru o duce.
Am inteles ca exista biblia satanica. Cica ar fi extrem de interesanta.
RăspundețiȘtergereRaul , Alexandru , Solidaster , Ninu , Erys , Cleo , mistereledunării , Elena , Andrei , Costin
RăspundețiȘtergereVă salut cu respect !
Este corect , aşa cum a zis Nicolae , "crede şi nu cerceta" nu este scris în biblie dar este folosit ca slogan bisericesc ca o motivaţie a depăşirii unor bariere restrictive ale canoanelor bisericeşti şi nu numai . La fel de bine a folosit la scindarea "bisericilor" cum bine a zis Andrei , din diverse interese diferite de conotaţiile religioase aşa cum a spus Costin .
Rămâne discutabilă problema algoritmilor care prea multă însemnătate nu au decât în contextul aflării de noi secrete , pentru că biblia rămâne un simbol ca un îndrumător al spiritualităţii , hrană pentru suflet .
Lillee
RăspundețiȘtergerePosibil şi da cred că dacă ar exista într-adevăr ar putea fi interesantă lecturarea ei dar cred că te-ar indigna , cel putin .
La fel , ştiu că există o altă interpretare biblică în Evanghelia după Iuda despre care se spune că ar fi cea mai apropiată realităţii .
Au existat mai multe Evanghelii din care au fost selectate cele existente . Explicaţia acestui fapt încă se speculează .
In principiu, Biblia trebuie luata asa cum este. Chiar daca faptele de acolo nu corespund descoperirilor mai noi, nu inseamna ca ar trebui sa le luam ca pe un neadevar ci doar sa le privim ca pe niste pilde.
RăspundețiȘtergereLiviu ai dreptate , asta am susţinut tot timpul şi eu , chiar dacă nu sunt un foarte dedicat religiei , am luat-o ca o "culegere" de pilde şi învăţăminte şi tocmai deaceea susţin că este un simbol al spiritualităţii al cărui aspect nu poate fi schimbat .
RăspundețiȘtergere