Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

vineri, 21 ianuarie 2011

Google Chrome - noul sistem de operare

Un nou sistem de operare ?

La începutul lunii iulie 2010 Google a recunoscut că lucrează la un sistem de operare. Un sistem care, ca mai tot ce ţine de Google, este legat de Internet.
Deşi este unul dintre cele mai importante şi interesante subiecte Chrome OS nu s-au mai auzit prea multe în ultima vreme. Asta pentru cei de la Google lucrează din greu la viitorul sistem de operare şi nu se grăbesc să dea prea multe informaţii din casă.


Se zice ca se va numi Google Chrome OS şi va fi construit pe Linux. Nu va avea nicio legătură cu sistemul Google Android, pentru telefoane mobile. În schimb, va avea mare legătură cu Google Chrome, care dintr-un browser web se va transforma într-un sistem de operare.

Google Chrome OS va fi un sistem de operare pentru cei care îşi petrec mare parte din timp pe Internet. Pentru cei care folosesc în mod frecvent aplicaţii web şi care le preferă pe acestea în locul programelor de calculator clasice.

Ce spune Google

Google spune că Google Chrome OS va fi o extensie naturală a lui Google Chrome. Cu alte cuvinte browser-ul va fi sistemul de operare sau, invers, sistemul de operare va deveni un mare browser web care îşi va extinde tentaculele online.

Fiind bazat pe Linux, era normal ca Google Chrome OS să fie un sistem de operare Open Source. Conform Google, Chrome OS va avea trei caracteristici definitorii: viteză, simplitate şi securitate.

Google Chrome OS va avea dimensiuni mici şi se va încărca rapid, spune Google pe blogul oficial. Interfaţa va fi minimalistă, ferită de efecte grafice speciale sau accelerare 3D.

Iniţial, Google Chrome OS va avea drept tinta netbook-urile. Nu se va limita însă doar la netbook-uri, va putea rula bine mersi şi pe desktop-uri, cu atât mai mult cu cât, cel mai probabil, va fi gratuit.

De la programe de calculator la aplicaţii online

Google Chrome OS nu va fi un nou Windows. Programele sale vor fi aplicaţii online, nu programe standard. Totul la Google are legătură cu Internetul, nimic nu rămâne offline.

"The Web is the platform", au declarat cei de la Google. Asta înseamnă că orice aplicaţie construită pe baza tehnologiilor şi limbajelor de programare web va rula atât în Google Chrome OS, cât şi pe orice browser care respectă standardele web.

Aplicaţiile vor rula cel mai probabil independent. Fiecare va avea propria ei fereastră, întocmai programelor obişnuite. La fel de probabil vor exista scurtaturi pentru lansarea aplicaţiilor.

Dezavantaje


Succesul lui Google Chrome OS va depinde de performanţele aplicaţiilor pe care utilizatorii le vor folosi. Din păcate, aplicaţiile online nu se pot compara deocamdată cu programele obişnuite. În comparaţie cu acestea din urmă, serviciile online sunt încă primitive.

Performanţele serviciilor online sunt limitate de tehnologiile pe baza cărora sunt construite. Sunt lente şi greoaie - în fond informaţiile vin de pe un server aflat de cele mai multe ori pe alt continent. Unde mai pui că pentru multe programe de calculator nu există şi nu vor exista prea curând alternative.

Cu Google Chrome OS vei fi tot timpul dependent de conexiunea la Internet. Opţiunile îţi vor fi serios limitate când ve fi offline.

ZVONURI DESPRE CHROME

Browser-ul este sistemul de operare

Google Chrome OS nu este un sistem de operare normal. Este un browser. Sistemul de operare este browser-ul sau browser-ul este sistemul de operare. Afirmaţia este corectă în ambele sensuri. Iar browser-ul este Google Chrome.

Chiar dacă nu este un sistem în sensul clasic, Google Chrome OS este totuşi un sistem de operare şi va intra automat în concurenţă cu Windows. .

Chrome OS este un sistem de operare gândit pentru Internet. Google nu vrea să concureze cu Microsoft, cel puţin nu acum. Google vrea un sistem de operare "cloud based", în care toate sau majoritatea informaţiilor să fie stocate online. Chrome OS s-ar putea dovedi un deschizător de drumuri pentru sistemele de operare care, în viitorul nu foarte apropiat, vor alege aceeaşi abordare.

Programele sunt aplicaţii online

Pe Chrome OS nu vei instala programe sau jocuri. Programele din Chrome OS vor fi aplicaţii online. Clientul de mail ar putea fi Gmail sau Yahoo Mail, suita office ar putea fi Google Docs sau Zoho şi aşa mai departe. Chiar şi jocurile vor fi online.
De aici şi problema funcţionalităţii acestui sistem de operare. Nu vei avea la dispoziţie utilitarele pe care le foloseşti în mod frecvent. Vei fi nevoit să cauţi alternative online.
În altă ordine de idei, nivelul de funcţionalitate a lui Chrome OS va fi dat de complexitatea şi diversitatea aplicaţiilor online.

Fără drivere, fără harddisk

Google are două mari obsesii: simplitate şi viteză. Toate, dar absolut toate produsele Google se ghidează după aceste două principii. Inclusiv Chrome OS. Asta deşi, fiind vorba de un sistem de operare, poate era de preferat ceva mai complex. Complex însemnând automat şi mai funcţional.
Chrome OS se instalează doar pe medii SSD (Solid State Drive) şi nu are treabă cu drivere. Cel puţin nu va avea la început. E posibil să apară într-o versiune ulterioară, dacă se va dovedi că fără ele nu se poate. Ce se va întâmpla când vei conecta la calculator dispozitive care au nevoie de drivere? Probabil nimic. Iar asta ar putea fi altă problemă pentru cei mai mulţi dintre noi.

Super rapid

Google a scos din schemă orice componentă care putea întârzia fără folos pornirea şi rularea sistemului de operare.
Aşa se face că, spun cei de la Google, Chrome OS bootează în 7 secunde. Deschizi calculatorul, sau mai bine spus netbook-ul, şi după fix 7 secunde poţi intra pe Internet. Doar Internet, nimic mai mult. Dar foarte rapid.

Se vindecă singur

Deşi sună sună puţin SF, până ne vom putea convinge singuri va trebui să-i credem pe cuvânt pe cei de la Google când se laudă cu nivelul ridicat de securitate a lui Chrome OS. Fiecare aplicaţie va avea propria ei zonă de securitate pentru a preveni tentativele de propagare a codurilor maliţioase.
De asemenea, Google Chrome OS îşi va verifica singur integritatea codului. Dacă detectează anomalii se va restarta şi se va repara singur.

CONCLUZIE

Cum va schimba lumea Chrome OS

Dacă stai să te gândeşti, parcă nu e mare lucru de capul lui Chrome OS. Nu vei putea instala programele de care ai nevoie, atunci când ai nevoie. Nu vei avea drivere pentru dispozitivele tale externe. O mulţime de limitări de neconceput pentru cei mai mulţi utilizatori. În niciun caz nu va fi detrona Windows-ul. Cel puţin nu acum.

Deocamdată Chrome OS este gândit ca un sistem de operare pentru netbook-uri şi doar pentru Internet. Vrei să navighezi pe Internet? Foloseşti netbook-ul cu Chrome OS şi în 7 secunde eşti online. Ai nevoie de Photoshop sau de alt program? Închizi netbook-ul şi treci pe PC sau laptop. Cam aşa ar sta lucrurile la nivel teoretic.
Oricum ne îndreptăm spre sisteme de operare online
Întrebarea care se naşte este când vom putea renunţa complet la programele de calculator în favoarea aplicaţiilor online pentru a trece la un sistem de operare ca Google Chrome OS?
Sistemul de operare bazat pe aplicaţii online era inevitabil. Google nu face decât să grăbească lucrurile De pe urma unui astfel de sistem de operare Internetul şi cei care investesc în el nu au decât de câştigat. Rămâne de văzut în ce măsură va avea de câştigat utilizatorul.



Sursa : go4it 

Un comentariu:

>