Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

vineri, 22 iulie 2016

Reflexii în Oglinda

Lacul Ursu , un SPA natural unic in Europa.


      
    Monument unic al naturii în Europa, lacul Ursu, cel mai mare lac sărat și helioterm din Europa, are o suprafață de 40.235 mp, o circumferință de 1 180 m și o adâncime maximă ce depășește 18 m.



     La suprafata, salinitatea este mai scazuta, iar temperatura apei variaza intre 18 si 23 de grade. Inspre adancuri, concentratia de sare creste, iar apa devine din ce in ce mai calda. "Aici, candva, erau niste exploatari de sare, mine de sare si pe locul acesta s-a format lacul. Apa sarata are o concentratie foarte mare. In jos, dupa ce se incalzeste, apa sarata izoleaza acest efect heliotermic", spune Blaga Jozsef, administrator lac.

      
    Pentru pastrarea efectului helioterm, este interzis scaldatul in fiecare zi, la pranz, pentru doua ore, timp in care lacul se odihneste, iar straturile de apa dulce isi reiau rolurile: se asaza din nou la suprafata pentru a tine apa sarata, de jos, fierbinte.




        În urma unor complexe evenimente geologice, meteorologice și hidrologice petrecute în perioada 1875-1880, prin dizolvarea treptată a masivului de sare de către apele a două pâraie (Auriu și Criș-Toplița), urmată de surparea terenului, s-a format lacul Ursu. Într-o perioadă de aproximativ cinci ani, cele două pârâiașe au umplut golul rezultat din surpare, luând naștere actualul lac. Având o formă asemănătoare unei piei întinse de urs, oamenii din partea locului i-au dat numele de ''lacul Ursului''.



Recomandare
Dacă doresti să participi ,publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip ,pe care tocmai le-ai "vazut in oglinda ta ",(poate fi si cea retrovizoare) si inscrie articolul la
 "Reflexii in Oglinda"
Te invit să te înscrii

4 comentarii:

  1. O frumusete de loc!
    Superb loc, super foto! :)
    Pare ca e mare inghesuiala acolo. :)
    Weekend frumos iti doresc sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  2. Gasisem si eu linkul despre acest lac si cred ca un concediu in zona ar fi foarte frumos. Nu l-am vizitat, dar zona pare superba!
    Un weekend excelent, Sorin!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce imagini răcoroase și relaxante. Sper să reușesc să ajung odată și odată în acest loc minunat.
    Numai bine și weekend frumos, dragă Sorin! :-)

    RăspundețiȘtergere
  4. Am fost la Lacul Ursu, în copilărie, cu părinții mei. Îmi amintesc cât de încântată am fost de faptul că apa mă ținea la suprafață, așa că puteam să par o bună înotătoare, deși eu abia învățasem să înot. ☺

    RăspundețiȘtergere

>