Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

vineri, 14 noiembrie 2014

Reflexii aniversare



   Obiceiul de a ciocni paharele, la o petrecere, o aniversare,la o întâlnire între prieteni, gest însoţit, de regulă, de o urare, o promisiune, un toast, există în aproape toate ţările lumii.
   Tradiţia spune că, atunci când ciocneşti paharul cu cineva, trebuie să priveşti persoană respectivă în ochi, garanţie a sincerităţii şi a bunelor intenţii. Cei mai mulţi dintre specialiştii în istoria culturii şi a tradiţiilor consideră că originea acestui obicei se află în Evul Mediu, când, la banchetele date de diverşi aristocraţi, era o practică frecvenţa aceea de a pune otravă în paharul cu băutură al unui nobil concurent sau duşman, pentru a scapă de el, în această manieră simplă. În astfel de condiţii, toată lumea suspectă pe toată lumea şi atunci cineva a avut ideea de a ciocni paharele, în acel moment stropi de băutură dintr-un pahar sărind în celălalt pahar, un fel de asigurare că lichidul respectiv nu era otrăvit. 

    Mai mult, în unele locuri se obişnuia chiar că fiecare dintre cei care beau împreună să toarne puţin lichid în paharul comeseanului şi să ia prima inghitura privindu-l pe celălalt în ochi. În manieră această se dovedea că nu există intenţii ascunse. Cel care refuză să procedeze în acest fel devenea automat suspect.

    În Enciclopedia Britanică, se precizează, însă, că obiceiul de a ciocni paharele este mult mai vechi, mai exact că vine din antichitate. A bea « în sănătatea vieţii », ciocnind paharele, ar putea avea legătură cu un vechi ritual religios, în cadrul căruia un moment important era acela de a bea « în onoarea zeilor şi a morţilor ». La greci şi la români, libaţiile (act ritualic, constând în gustarea şi, apoi, vărsarea unei cupe cu vin, lapte sau altă băutură, în cinstea zeilor şi a celor trecuţi în eternitate) erau nelipsite nu numai în cadrul sărbătorilor religioase, ci şi de la orice fel de altă petrecere.   

   Această supoziţie, că obiceiul ciocnirii paharelor vine din antichitate pare să  susţină şi de descoperirea, în 1995, a unor vechi texte (de către Dwight B. Heath, profesor de antropologie la Brown University, în SUA, care le-a şi publicat în Internaţional Handbook on Alcohol and Culture), în care se povesteşte că urările frecvente care însoţeau gestul ciocnirii paharelor, erau « « Viaţă lungă ! » sau « Sănătate ! ».
   Astăzi, dacă cineva refuză să ciocnească paharul nu mai înseamnă, evident, că ar avea intenţia de a otrăvi pe cineva, dar, în virtutea tradiţiei, este un semn de izolare de grup, de refuz de a se bucură alături de ceilalţi. 





    Am ales acest asticol  pentru că azi este ziua mea de naştere,nimic deosebit, nimic special, doar că am împlinit o frumoasă vârstă  şi mă simt minunat că
 pot aduce bucurie, culoare şi multe zâmbete în vieţile celor din jurul meu ,inclusiv a celor care “mă citesc” în fiecare zi.

    De ziua mea vă doresc  echilibru,spor maxim şi să nu uitaţi să zâmbiţi chiar şi atunci când vă e greu!




Recomandare
Dacă doresti să participi ,publică într-un articol pe blogul tău, o imagine sau un clip ,pe care tocmai le-ai "vazut in oglinda ta ",(poate fi si cea retrovizoare) si inscrie articolul la
 "Reflexii in Oglinda"

Te invit să te înscrii

14 comentarii:

  1. Frumoasa legenda.Azi sa ciocnesti multe pahare si sa fi inconjurat de cei dragi.Multa sanatate,realizari si un calduros "La multi ani!".

    RăspundețiȘtergere
  2. La multi ani! Toate cele bune! Si bine te-am regasit !

    RăspundețiȘtergere
  3. Îți doresc mulți ani înainte, cu sănătate și plini de bucurii !
    Postarea e superbă, pe măsura evenimentului. Ciocnesc cu plăcere un pahar virtual în sănătatea ta și a familiei tale. Să aveți numai bine !

    RăspundețiȘtergere
  4. La mulţi ani buni şi frumoşi, dragă Sorin! Sănătate multă şi bucurii, alături de cei dragi! Şi să te veseleşti din plin la ceas aniversar. :-)

    RăspundețiȘtergere
  5. Mulți ani înainte, cu sănătate și plini de impliniri!

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu tot respectul multumesc tuturor pt urari!
    Gandurile bune se intorc spre voi alaturi de o imbratisare si un zambet.

    RăspundețiȘtergere
  7. Abia aștept să vină momentul în care să poată ciocni și copiii pahare: Revelionul și Crăciunul!:)

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar daca am venit tarziu, iti doresc: "La multi ani cu sanatate si fericire !"

    RăspundețiȘtergere
  9. Si eu vin mai tarziu, dar nu pot trece asa, pur si simplu, pe langa... Contez pe principiul ca gandurile bune sunt mereu binevenite! :)

    La multi ani, Sorin! Iti doresc multa sanatate pentru tine si cei dragi, bucuria fiecarei clipe de viata, multumire sufleteasca si echilibru in toate!

    Ilda
    Lavender Thoughts

    RăspundețiȘtergere

>