Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

joi, 16 mai 2013

Dacă dragoste nu e, nimic nu e!



 Moartea neaşteptată a lui Marin Preda, la Mogosoaia, în noaptea de 15 spre l6 mai 1980,pe o ploaie torenţială, când scriitorul încă nu împlinise 58 de ani, iar apariţia recentă a romanului său Cel mai iubit dintre pământeni reprezentase un triumf, a produs consternare.
  Marin Preda. Era cel mai cunoscut romancier român în viață.”Moromeții “ se studia în școli. Ultima sa carte “ Cel mai iubit dintre pămînteni “ se vînduse în peste 200.000 exemplare.


  A fost un academician, nuvelist, romancier, scriitor și director de editură român.
  Un scriitor postbelic de excepţie...

  Onorez şi eu ativitatea marelui scriitor după care s-au făcut câteva filme grozave ,ecranizări după operele lui de referinţă: Desfăşurârea, Moromeţîi, Marele singuratic, Intrusul (Imposibilă iubire), Cel mai iubit dintre pământeni... A reuşit să cultive o literatură din realităţile banale, abordând în opera sa, teme caracterizate prin moralitate şi existenţialism.

 
Marin Preda un scriitor iubit şi respectat, o autoritate, o conştiinţă, un lider de opinie al vieţîi literare. S-a bucurat de dragostea şi preţuirea publicului cititor.


Marin Preda -  citate

"Până la un punct realitatea e mai puţin rea decât imaginaţia. Dar de la punctul acela încolo, un detaliu real, un gest, o privire, sunt mai rele tocmai pentru că exprimă ceea ce imaginaţia nu poate inventa."
 
 în Cel mai iubit dintre pământeni


Adevărate sunt sentimentele. Ficţiuni sunt împrejurările.

Marin Preda în Gazeta literară


"E în noi un animal care ne muşcă mortal, cumplit, cu atât mai tare cu cât iubim mai mult şi eu n-am ştiut să mă păzesc, sau mai bine zis n-am ştiut să răspund la întrebarea: ce e cu acest animal, ce caută în noi şi ce legătură are el cu dragostea"?

Marin Preda în Cel mai iubit dintre pământeni


"Femeile nu prea au obiceiul să-şi argumenteze dorinţele şi nici nu prea le aud pe cele care li se opun. Dar au aproape întotdeauna în mână mijloacele de presiune".

Marin Preda în Moromeţii


"Sunt lucruri care nu se spun şi, dacă am formula totul numai prin cuvinte, valoarea cuvintelor ar scădea".


 Marin Preda

 "Dacă dragoste nu e, nimic nu e"!

 Marin Preda
 * * *

8 comentarii:

  1. E unul dintre putinii care au avut intr-adevar ceva de spus.

    RăspundețiȘtergere
  2. Raul , mulţi sunt cei ce au avut sau au ceva de spus , el însă a şi spus .

    RăspundețiȘtergere
  3. Frumoasă comemorare! Ce bine că ne-ai amintit de acest mare scriitor, dragă Sorin! I-am citit cărțile cu pasiune și chiar acum recitesc ceva din scrierile sale. Îmi place foarte mult stilul său. Direct și la țintă.
    Bine ai spus că Marin Preda nu doar a avut ceva de spus, ci și chiar a spus. Unii zic că de aici i s-a tras sfârșitul... Păcat că s-a dus atât de repede...
    O zi frumoasă îți doresc! :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa am auzit şi eu dar nu vom şti asta niciodata cu certitudine !

      O zi frumoasa deasemenea !

      Ștergere
  4. Multumim ca ne-ai adus aminte de un om care si-a lasat amprenta in literatura noastra.

    RăspundețiȘtergere

>