Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

marți, 11 decembrie 2012

Cu alte cuvinte

       Incep aceste rânduri facând referire la cartea “Isus din Nazaret, istorisiri din copilărie” recent lansată, în milioane de exemplare, în întreagă lume.
  Cartea ne transmite printre alte informații interesante și detalii despre eroarea de calcul făcută în stabilirea anului și datei exacte de naștere a lui Isus.
  Cu alte cuvinte: ce spuneam noi ca sărbatorim de 25 Decembrie ?

 


In acest context, în care știm că Moș Craciun (cu barbă alba și haine rosii) este un personaj inventat de agențiile de publicitate Coca Cola, în care bradul împodobit și introdus în casă are rădacini culturale în diverse sărbatori păgane precrestine și în care Isus nu s-a născut de Crăciun ; în acest context încercăm sa navigam între ce ramane de bun simț și ce ne invadează pentru a se vinde (ideologic sau material).

 
   Din toate cele mai sus expuse, cel mai nepotrivit mi se pare măcelul din fiecare iarnă împotriva pădurilor: mulți brazi sunt taiați din păduri, parcuri și rezervații naturale. Nu provin din crescătorii.
  De aceea spun sa încercăm să ne revenim din formalism, bigotism si consumism și să ornăm un brad în varianta “Eco friendly” cu un schelet din carton, plastic, fire de oțel sau alte materiale de bricolaj și ornamentele dintotdeauna ( funde, flori ornamentale, clopoței, globuri, etc).



 In acest sens, din ce în ce mai mulți producatori, au început să fabrice diverse variante de suport.

5 comentarii:

  1. Buna SoriN!
    Eu prefer ca si in alti ani, bradul din fata casei un brad mare si frumos numai bun de imbracat in srtaie de sarbatoare.
    O zi buna iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu ma simt nici-un pic vinovata! Eu am un brad exceptional, seamana cu cel real ca doua picaturi de apa si motanul meu nu se suie în el! :)
    O zi faina!

    RăspundețiȘtergere
  3. Cu mine se intampla altceva. Eu nu mai impodobesc brad de 4 ani. Tocmai consumismul si tot ce e in jur m-a indepartat total de acest obicei. Oricum, in copilarie nu intotdeauna am avut brad, aveam si unul artificial, pentru cauze de forta majora. De vreo 14-15 ani am un brad eco, foarte frumos, inalt de 1,70m, si cum spune si Minnie, nici macar nu-ti dai seama ca e artificial.
    Dar nici macar pe el nu-l mai impodobesc.
    Si ai dreptate, pana si Papa a spus ca data aceea e o eroare... Craciunul e doar un simbol iar Mos Craciun o inventie a comerciantilor. Noi stim... Eu stiu de pe la vreo 6 ani ai mei, daca nu si mai devreme. :)
    O seara placuta!

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi eu sunt eco de mulţi ani, cu un frumos brăduleţ de 1 m. Îl împodobesc în fiecare an de design...
    Cât despre ce sărbătorim... părinţii bisericii au stabilit cu mult timp în urmă (din diverse motive) această dată pentru sărbătorirea Naşterii Domnului şi eu asta sărbătoresc. Sau măcar încerc.
    O seară plăcută!

    RăspundețiȘtergere

>