Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

vineri, 1 aprilie 2016

Reflexii în Oglinda

Primăvara arctică



    Ai putea crede că eşti în altă lume, unde flori albe delicate plutesc cu zecile de mii pe ape. În realitate, este vorba de un fenomen rar, în apropierea Cercului Arctic.



    Un fenomen rar, prin care gheaţa creşte în forme ciudate din imperfecţiunile de la suprafaţa calotelor glaciare în condiţiile unor temperaturi negatice extreme. Aceste flori se formează, de obicei, la temperaturi de sub -22 de grade Celsius, iar structuriile lor ţepoase găzduiesc micro-organisme. Floarea este similară unui recif de coral şi este, prin urmare, un ecosistem temporar, unde populaţia de bacterii este mult mai densă decât în apele îngheţate de sub flori.


 
  Aceste flori de gheaţă produc substanţe chimice precum formaldehidele, care pot oferi indicii despre originea vieţii pe Pământ. Deşi sunt observate destul de des în ambele oceane polare, nu se cunosc prea multe informaţii fizice, chimice şi biologice despre ele.
 

 


     Aceste fotografii uimitoare au fost realizate de studentul de la Universitatea Washington Jeff Bowman şi de profesorul său Jody Deming în timp ce lucrau la un proiect ce combină oceanografia, microbiologia şi ştiinţele planetare în Oceanul Arctic.

 

3 comentarii:

  1. Ce interesant fenomen. Deosebite florile de gheata!
    Multumesc de prezentare, Sorin!
    Un weekend placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Superbe ...flori!Chiar nu stiam de acest fenomen.
    Week-end frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. Foarte interesant, nu am mai auzit despre aceste formațiuni până acum. Ce minunată e lumea noastră! Și oamenii se străduiesc să o distrugă...

    Weekend plăcut, Sorin!

    P.S. Ai renunțat la ”tabel” ?...

    RăspundețiȘtergere

>