Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

duminică, 23 martie 2014

Despre LINUX

   Cu ceva timp în urmă mi-a venit în minte ideea  să va prezint un sistem de operare , altul decât Windows, o alternativă cu un nivel de securitate mai ridicat şi în acelaşi timp prietenos cu resursele sistemului....dar mai puţin prietenos cu unii utilizatori care din comoditate nu se îndură să răsfoiască documentaţiile puse la dispoziţie gratis pe net
  Despre LINUX este vorba , şi despre ai săi "copii" cum spunea cineva , adică diverse distribuţii oficiale sau nu (Ubuntu, arch, mandriva, fedora.....)   
   Dincolo de faptul că linux este un sistem de operare pe care îl putem personaliza cum vrem fiecare, având diferite interfeţe grafice, acest sitem poate prin itermediul lui "wine" sau "playonlinux" să ruleze şi aplicaţii create pentru windows, deşi are propriile programe alternative şi cel mai important aspect , este total gratuit .
   Altă particularitate interesantă ar fi că nu are nevoie de drivere în prima etapă după instalare, unele distribuţii căutând automat pe net şi instalând singure driverele şi codecurile de care au nevoie.
    În mintea multora s-a creeat o confuzie nu doar din cauza lipsei de informare, dar din cauza multor vânzători de pc-uri, care vând cu Linux preinstalat, dar versiuni învechite sau care necesită cunoştinţe avansate în domeniu. În felul acesta, utilizatorul se va speria când va vedea ecranul negru pe care clipeşte cursorul, primul sau contact cu Linuxul fiind unul oarecum traumatizant.Trebuie ştiut faptul că Linuxul s-a adaptat din ce în ce mai mult utilizatorilor simpli care, deşi vor descoperi că arată diferit faţă de windows, totul este (mai) logic şi accesibil. Unui copil care n-a mai folosit niciodată pc-ul, i-ar trebui mult mai puţin timp să se familiarizeze cu Linuxul decât cu Windows, fapt ce evidenţiază o mai bună organizare a sistemului.
   Acestea fiind spuse nu pot să spun decât că merită încercat....iar mai jos va prezint un mic joc cu interfaţă (una din ele) grafică a unei distribuţii linux foarte asemanatoare sistemului de la apple (Mac OS).




Filmuletul de prezentare al interfetei grafice e facut in 2010, pe un hardware inferior celui de acum, dar grafica 3D este de exceptie.

Pentru cei ce incă nu sunt convinşi sau ar dori o „probă” există VitualBox liber pe net , cu ajutorul căruia se poate rula virtual în condiţii de siguranţă sau pentru cei mai avansaţi în dual boot cu sistemul de operare existent .

Recomandarea mea este Ubuntu 12.04 care este gratuit şi se poate instala şi în limba română .

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

>