Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

joi, 14 iulie 2011

Tu cu cine dormi noaptea?


     Fiecare din noi se crede mai etic si mai principial decât celălalt. Ne judecam unii pe alţii după te miri ce reguli de viată ne-am făcut. Mi se pare ciudat tocmai faptul ca aproape niciodată doua persoane nu înţeleg acelaşi lucru când spun principii, valori sau etică. Le interpretăm, le filtrăm, aşa cum facem cu religia sau cu politica.
Fără îndoială, fiecare dintre noi ne ghidăm după nişte valori sau principii în viată Îmi place totuşi să cred că suntem suficient de înţelepţi încît sa nu luăm lucrurile mot-a-mot. Nimic nu e alb sau negru. La partea asta mă aştept să am destul de mulţi oponenti…



Dostoievski spunea că “daca Dumnezeu nu ar exista, totul ar fi permis”. Gândeste-te pentru un moment ce ai face tu dacă ti-ar fi permis sa faci totul. Orice. Sigur, te vei întreba cine sau ce îţi poate permite totul. Despre asta e vorba pană la urmă: cine sau ce îţi dictează valorile, principiile, viată.
Dar cum ştii care sunt valorile tale, principiile care îţi dictează viata?
Care sunt acele lucruri care te fac sa dormi bine sau nu noaptea (în funcţie de cat de mult le-ai respectat intr-o zi, o luna, o viata)? Eşti singurul care poate şti care sunt valorile tale.
Gandeste-te la acele lucruri care îţi ghidează acţiunile în viata personală, la munca si în interacţiunile pe care le ai. Le foloseşti pentru a lua decizii în legatură cu prioritătile din viata ta. Obiectivele pe care ti le-ai impus sunt înrădăcinate în valorile tale. În nici un caz nu e vorba de ceea ce declari. Nu – cu toţii am auzit declaraţii frumoase despre valori personale care nu se regăsesc mai niciodată în acţiune, în comportamente, în decizii.
Conştiinţa noastră
În fine, cine sunt eu sa judec asta? Până la urma fiecare din noi dormim cu conştiinţa noastră – poate cea mai în masură să ne lase sau nu să dormim.
Valori, valori, valori
Dacă am fi trăit acum 120 de ani nu am fi auzit substantivul plural “valori” semnificând credinţelor si atitudinile morale ale unei societăţi. Aceasta accepţiune a fost utilizată pentru prima dată de către Nietzsche.
Peste ani conceptul de valori a fost absorbit inconstient si fără rezistenta în ethosul societăţii moderne în aceeaşi masură în care cuvîntul valori a fost absorbit în vocabular. Valorile au devenit treptat orice alege un individ, grup sau societate, cu orice motiv. Vechile virtuţi (dreptate, frumos, adevăr) au fost de-moralizate si personalizate pentru a deveni valori.
Valorile, asa cum le ştim noi, pot fi preferinţe sau principii care reprezintă polii opuşi ai spectrului moral. Valorile care sunt preferinţe, ca orice preferinţe, fie că sunt pentru ceai sau cafea, pentru păr scurt sau pentru păr lung, sunt alegeri personale care sunt subiective si se pot schimba oricând. Pe de alta parte, valorile care sunt principii, cum ar fi onestitatea si compasiunea, sunt consecvente, universale, transculturale si obiective.
Cea mai mare diferenta între cele două tipuri de valori este că valorile care sunt preferinţe sunt ceva ce vrei să ai, în acelaşi fel în care cineva poate avea un skateboard sau un sac de marmură, în timp ce valorile care sunt principii sunt ceea ce eşti (onest, bun, responsabil).
sursa empower.ro











10 comentarii:

  1. :)
    Te salut, SoriN-ule!
    O tema care este prea stufoasa pentru a-i atinge macar punctele esentiale.
    "Valorile" or fi aparand ca notiune pe vremea lui Nietzsche insa etica dateaza de foarte multa vreme, si-mi vin acum in minte filozofii Greciei antice.
    Si daca ma gandesc mai bine imi vine cel mai indepartat ganditor care a dat o bogatie de invataturi ce cuprindea printre altele etica, virtuti, conduita etc. - Confucius.

    Uneori dovedim ca suntem etici in raport cu cineva, alteori nu, functie de "ierarhia valorilor", principiile dupa care functionam zi de zi.
    E adevarat, nimic nu e alb sau negru, pentru ca sunt atatea unghiuri din care poti privi nuantele incat niciodata nu poti spune 100% ca e alb/negru.
    Insa justitia incearca sa explice cat de cat ce-nseamna alb. ce-nseamna negru.
    Fara o definire, fara un cod, FIECARE AR FACE CE AR DORI si am fi precum in jungla reala, puterea dicteaza.
    Ei bine, sapiensul are pretentia ca este mai presus de regnul animal, ca este o fiinta superioara si ca e musai sa-si ghideze existenta in urma unor norme.
    A descoperit calitati benefice speciei din care face parte, pe care le-a apreciat si le-a cultivat.

    :)
    Dostoievski poate avea dreptate in felul sau, cert este ca desi un procent impresionant din populatia terrei sustine existenta lui Dumnezeu, viata ne-a demonstrat ca totul este permis (chiar si in romanele lui Dostoievski)!
    :)
    Tu nu actionezi ca si cum totul ti-ar fi permis?
    Poti sa ucizi, poti sa iubesti, poti sa zbori, poti sa plonjezi, poti face orice-ti doresti.
    Nu le faci pentru ca EXISTA DUMNEZEU?
    Frica de Dumnezeu l-a oprit pe sapiens sa faca cele mai abominabile fapte?
    NOPE!

    Crezi ca are vreo importanta cum se numesc?
    Valori, virtuti, principii?
    Eu cred ca nu.
    Un om crescut intr-un orfelinat, spre exemplu, abuzat fizic, psihic, crescut intr-un mediu nociv va invata ca puterea este o valoare (virtute) si-l ajuta sa-si asigure supravietuirea... ba mai mult sa DOMINE!

    Toate aceste notiuni, aparent sunt notiuni, le putem numi cum dorim, in fapt ele sunt norme de conduita insusite in urma intelegerii vietii.

    Totul tine din mediul din care provenim. Temelia se pune in familie, se completeaza cu anii de studiu, apoi se dezvolta, si se finiseaza pana la disparitia fiintei.

    Eu cu cine dorm?
    :)
    Uneori cu mandra, uneori singur!
    (am glumit)
    Eu cu mine dorm. Eu cu mintea mea, cu sufletul meu.

    O "fuzinune" intre gandirea lui Nietzche, Schpenhauer si filozofii greci ar fi interesanta!
    :))
    Am ajunge la punctul care le-ar lega pe toate (virtuti, etica, conduita, morala) si anume - liberul arbitru!

    :)
    Nu sunt intru'totul de acord cu ceea ce spune autorul articolului. AM CUNOSCUT si OAMENI care fac exact ceea ce declara, chiar daca pare a fi in detrimentul lor, chiar daca cei din jur ii apostrofeaza cu "fraieri".

    O seara racoroasa man!

    RăspundețiȘtergere
  2. recunosc...ma incadrez la "fraieri"...:)

    totul depinde de temelie cum atat de clar a spus andrei...
    o temelie din materiale solide si de buna calitate te vor conduce spre acele valori care echilibreaza lucrurile...
    poate ca o definitie a valorii ne-ar ajuta sa vorbim aceeiasi limba...doar ca definitiile variaza in functie de persoana...

    frica de Dumnezeu...la cata cruzime si rapacitate exista in lumea asta se pare ca Dumnezeu nu sperie pe nimeni...

    eu cu cine dorm?
    dar eu nu dorm...eu doar visez :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Deci tot mai bine e sa dormi cu constiinta ta (impacata, bineinteles) Nu stiu cum se face insa ca multi dorm bine si cu ea neimpacata…

    RăspundețiȘtergere
  4. Sorin,
    Este atât de complicat totul!
    Și atât de simplu, ar zice credinciosul!
    Eu nu fac rău- este crezul meu! Nu fac rău voit!
    Ca profesoară, am primit destule înjurături( din auzite) , de la părinți și copii, nemulțumiți de sancțiuni. Sancțiunile însemnând note.
    Am, primit și laude!
    Când a venit vorba despre notele la purtare, nici nu-ți poți da seama cum se complică totul..
    De asta spun că este greu de răspuns la tema ta.
    Am scris pe blog, nu mai știu ce titlu am dat postării, despre cum i-am pedepsit pe trei dintre elevii clasei unde eram dirigintă, pentru că am descoperit prea repede drumul unei copiuțe , la teză.
    Fata, care era premiantă, nu m-a mai salutat niciodată( de la ea plecase obiectul cu pricina).
    Cel slab, la care trebuia să ajungă , a devenit un om corect, are familie și copii; am uitat să spun- fata este avocat.
    Celălalt băiat, despre care nu mai știu nimic de vreo cinci ani, cred că este plecat undeva, Gheorghiță, a fost foarte supărat.Credeam că nu mă va ierta niciodată.
    Trecuseră vreo șase/șapte / ani de la întâmplare. Într-o seară ploioasă- era onomastica mea, aveam musafiri, a sunat cineva la ușă.
    Era el , cu un buchet imens de lalele .
    A fost, poate, gestul care m-a tulburat cel mai tare ,în viața mea de profesoară și de dirigintă...
    Vezi, devenim , fără să vrem, purtători de bine sau de rău.
    Valorile sunt percepute diferit ..
    Ar fi multe de spus!
    o zi bună îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  5. nu inteleg rautatile , probabil ca nu costa si atunci de ce sa nu aruncam sageti in stanga si dreapta( nu pe cele ale lui cupidon)
    cu cine dorm? eu zic cu sotul, dar o sa verific si cu el :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Salutare Sorin!!
    Uneori constiinta e prea incarcata si e greu de adormit atunci,alteori o lasam in living si dormim singuri.Un weekend deosebit tuturor!

    RăspundețiȘtergere
  7. Pe oameni asa i-a creeat Dumnezeu,incat sunt foarte greu de multumit.Daca te straduiesti sa faci bine intr-o parte sigur in cealalta parte o sa se simta o unda de rau.
    De mici am fost educati,bunica a fost cea care ne slefuia,cand cu vorba cand cu...fapta:),ca in lume nu exista decat om bun sau om rau.Am incercat sa-i caut pe cei buni,desi au dat peste mine si cei rai,incercand sa faca rau.Mi-e greu sa spun ca totul e roz in jurul meu,desi eu azi,fiind o zi speciala pentru mine,vad doar trandafiriul vietii:))...
    Maine e o alta zi...
    De dormit,dorm in loc bun,cuibarita gata,numai ca visele sunt tot mai rare...
    Sfarsit de saptamana linistit!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sorine, este mult prea grea tema propusa de tine. este mult prea tarziu pentru mine, sa mai comentez, dar am sa revin.
    Dostoievski, dupa parerea mea, este mult prea subiectiv, pentru a vorbi despre valori prn prisma ideilor sale. Atata timp cat consideri ca totul se trage din Valori, implica automat negarea oricaror acte filosofice care nu sunt considerate drept Valori.

    RăspundețiȘtergere
  9. Totul se învârte în jurul sistemului de valori al fiecăruia, influențat iremediabil de părinți.

    RăspundețiȘtergere
  10. punctele de reper sunt miscatoare...valori! fiecare baga pe focul existentei prea multe teorii! eu nu pot judeca pe nimeni care-si cunoaste legile proprii si actioneaza doar respectandu-le...

    RăspundețiȘtergere

>