Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

luni, 27 iunie 2011

Fotografii care au schimbat lumea



 Fotografia ce a surprins prima aselenizare a oamenilor îi întruchipează pe astronauţii Buzz Aldrin şi Neil Armstrong.
 
  Reflexia lui Armstrong se observă în casca lui Aldrin.



 Primul zbor cu aparat de zbor al fraţilor Wright pe 17 decembrie 1903 a fost imortalizat într-o fotografie destul de precară din punct de vedere tehnic.
 
 Cu toate că zborul a durat numai 12 secunde, momentul imortalizat a fost legenda
r.

Discriminarea rasială a fost foarte mult timp o problemă stringentă, în ciuda faptului că generaţiile tinere nu înţeleg fenomentul la magnitudinea pe care a avut-o în trecut.
 
 Fotografia această exemplifică cel mai fidel nivelul înalt al discriminării albilor faţă de negrii

 Această fotografie a fost făcută în timpul Vietcongului.
 
 Cel ce a apăsat pe trăgaci a fost un luptător împotriva justiţiarilor, încercând să îi ţină pe civili în siguranţă, dar acest lucru s-a aflat mult mai târziu.

Fotografia lui Joe Rosenthal făcută pe 23 februarie 1945, arată 5 soldaţi americani ce ridică steagul Statelor Unite pe Muntele Suribachi, la Iwo Jima în timpul celui de-al doilea război mondial.
 
 Deşi regizată, fotografia a câştigat premiul Pulitzer şi este una dintre cele mai recunoascute şi reprodusef fotografii de război.

 Iniţial folosită pentru cercetare medicală, fotografia cu fetusul în pântec a devenit un simbol absolut al umanităţii, fiind cea mai faimoasă fotografie a revistei Life

În iunie 1985, Naţional Geographic a postat pe coperta revistei o faţă de origine afgană pentru a simboliza conflictul din Afganistan din anii 1980 şi situaţia refugiaţilor din întreagă lume.
 
 Gula, fata de pe copertă a fost localizată în 2002, trăind în continuare în Afganistan, însă nu ştia cât de faimos devenise portretul sau.

 Această imagine a fost surprinsă de fotograful Kevin Carter chiar înainte de a se urcă la bordul unui elicopter.
 
 A câştigat premiul Pulitzer pentru această fotografie, dar neputând să răspundă la întrebarea ce s-a întâmplat cu copilul din imagine, a căzut în depresie şi s-a sinucis la câteva luni mai târziu.

 Omayra Sanchez a fost una din victimele vulcanului Nevado del Ruiz din Columbia ce a erupt pe 14 noiembrie 1985.
 
 Fetiţa în vârstă de 13 ani a fist prinsă în apă şi beton timp de 3 zile. Eforturile de a o salva au fost zadarnice şi tot ce au putut face salvatorii pentru ea a fost să îi stea alături până când viaţa o va părăsi.

Prima imagine a vastului nostru Univers a fost eliberată de NASA în 2004.
 
 Fotografia este compusă din două imagini surprinse de Camera pentru sondaje a telescopului Hubbl
e.

 Una dintre imaginile care surprind moartea fostului preşedinte american John Fitzgerlad Kennedy a fost realizată pe 22 noimbrie 1963, în Dallas. JFK a fost împuşcat mortal în timp ce se deplasa cu automobilul prezidenţial, alături de soţia să, Jacqueline Kennedy. În urmă anchetelor, s-a stabilit că cel de-al 35-lea preşedinte al Statelor Unite a fost asasinat de Lee Harvey Oswald.

 Pe 30 decembrie 2006, Saddam Hussein a fost executat, după ce fusese condamnat la moarte prin spânzurare. Hussein a fost preşedintele Irakului de pe 16 iulie 1979 până pe 9 aprilie 2003. El a fost găsit vinovat în urma acuzaţiei de crime împotriva umanităţii, pentru uciderea a 148 de irakeni, la Dujail, în 1982.

Această imagine şocantă a fost surprinsă de fotograful american Richard Drew, în timpul atacurilor teroriste de la World Trade Center, pe 11 septembrie 2001. Din cauza panicii, un bărbat s-a aruncat de la etajul unuia dintre cele două turnuri gemene.






17 comentarii:

  1. Am trecut doar in graba sa-ti las un salut . Suntem acasa ! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Socante, unele in sensul frumos, altele din contra, dar indiferent cum au fost percepute, omenirea a avut de invatat!

    RăspundețiȘtergere
  3. Unele din aceste fotografii-arta ne demonstreaza ca indiferent cat de mult am avansat din punct de vedere stiintific, noi, ca oameni , nu am reusit sa ne depasim micimea , suntem poate la fel de cruzi ca si in antichitate, si foarte indiferenti unii fata de altii .Unele fotografii ma fac sa-mi fie rusine .Altfel sunt adevarate capodopere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Foarte interesant subiectul, foarte bine alese imaginile.Felicitari!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună SoriN!
    Interesant articolul,interesante poze!
    Îți doresc o săptămână plină
    de bucuri!

    RăspundețiȘtergere
  6. Richard Drew asta sa mearga sa filmeze şi miile de copii nevinovat care mor sub bombardamentele america teroriste de stat!
    Sara buna!

    RăspundețiȘtergere
  7. le ştiu că am şi eu microbul fotografiilor celebre
    cu adevărat excepţionale
    bună selecţie

    RăspundețiȘtergere
  8. fiecare fotografie o poveste...
    suntem privilegiati...noi suntem cei care privim si nu cei care sunt un subiect pentru privitori...
    mi-a placut mult postarea ta Sorin...

    RăspundețiȘtergere
  9. foarte interesanta postarea; ma bucur ca am mai invatat ceva

    RăspundețiȘtergere
  10. Vă salut cu respect !

    Bineânţeles ca acestea sunt doar o mică parte din imaginile ce au schimbat lumea sau percepţia asupra unor lucruri . Am ales doar câteva .
    Multe se întâmplă sub ochii noştri şi foarte puţini sunt cei ce au curajul să le facă cunoscute . Mulţi nu ştim din ignoranţă pe de o parte şi din lipsa timpului acordat cunoaşterii , pe de altă parte .
    Eu de exemplu am aflat acum ceva timp de recenta revoluţie din Islanda de care nici nu am ştiut că a existat , apoi când am căutat pe net am găsit mai multe referiri , faptul că nu prea a fost public este o cu totul altă poveste . Nu ştiu cât ignorant sau cât nu am avut timp .

    Vă mulţumesc tuturor pentru aprecieri şi vizită !

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte tari si sugestive pozele. Multumim !

    RăspundețiȘtergere
  12. Super-articol! Spectaculoase si emotionante fotografiile!

    RăspundețiȘtergere
  13. Interesante fotografii. Nu pot să spun "frumoase", pentru că unele sunt cutremurătoare! Cel puţin aceea cu copilaşul în agonie, păzit de vulturul pofticios...mă face să mă cutremur. Oare cel care a făcut poza nu a avut atâta inimă încât să ia copilul de acolo? După gestul sinucigaş de după...înclin să cred că n-a făcut nimic! tare cinici mai suntem noi, oamenii, de foarte multe ori!
    În orice caz, aceste poze ne arată adevărata faţă umană ca nişte piese dintr-un imens mozaic.

    RăspundețiȘtergere
  14. Kevin Carter a filmat acel copil suferind de foame cronică undeva la marginea unui sat . Vulturul urmăreşte copilul pentru a-l mânca. I s-a reproşat că a filmat agonia acelui copil dar nu a făcut nimic pentru el. Am văzut acel film , este o grozăvie !

    RăspundețiȘtergere
  15. Legat de fotografia cu negrul la chiuveta sa :

    americanii urăsc două lucruri : rasismul şi pe negrii .

    RăspundețiȘtergere

>