Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

joi, 5 mai 2011

Să ne apărăm ... de cine ?

      Recent ne-a invadat o ştire precum că americanii vor construi la Deveselu în jud. Olt un scut antirachetă .E bine, e rău părerile sunt împărţite dar dacă privim mai de aproape vedem din nou acea proverbială plecăciune ce ne caracterizează . Altfel cum am explica că ţări ca Cehia şi ca Polonia au refuzat construcţia pe teritoriul lor în urma recţiilor vehemente ale ruşilor care susţin ca radarul are scopul de a-i spiona mişcările avertizând că rachetele interceptoare ar putea conţine focoase nucleare contrar declaraţiilor americanilor care susţin că sunt doar rachete cinetice fără nici o  încărcătură explozivă .
De data aceasta ruşii par indiferenţi chiar dacă presa afiliată armatei recomandă ca rachetele interceptoare să fie "ţinte privilegiate pentru rachetele rusesti".

Acum , în ce fel ne va avantaja e greu de spus iar părerile sunt deasemenea împărţite şi dacă luăm la "puricat" căteva cifre şi impresii nu facem decât să ne afundăm mai tare în păienjenişul politicii .

  • Americanii susţin că investiţia ar fi de 400 milioane de dolari suportată de ei şi că anual încă 20 de milioane tot de ei , bun până aici (dar rămâne de văzut ) .
  • Se susţine sus şi tare că nu vom fi o ţintă mai mult decât până acum , fiind in NATO , dar oare ? Un bun strateg ar distruge în primul rând sistemul de apărare .
  • Se vor oferi locuri de muncă , oare ? americanii spun că la bază vor deservi în jur de 200-500 militari americani , şi-atunci care români .
  • Baza militară va fi sub comanda română şi va aprţine românilor , nu ştiu cât de bun/real este acest lucru dar , mă rog , să zicem da.
  • Termenul de finalizare va fi 2015 , cam mult aş zice , privind spre politica externă
  • Analistul politic Iulian Chifu a subliniat că opţiunea României de a participa la proiect conferă greutate strategică şi regională "Această decizie schimbă paradigma, devii relevant, ceea ce spui este important. România nu mai este la periferie"
Cert este că predominante pe Facebook sunt mesajele de nemulţumire cu privire la acest proiect chiar dacă statisticile spun că mai bine de 65% din români sunt de acord cu proiectul şi iar ajungem în punctul în care o mână de oameni ne hotărăsc soarta.

Dar de ce ne apărăm fraţilor că pe noi nu ne-au ameninţat teroriştii , suntem prea mici si neânsemnaţi , şi-n loc să ne păstrăm statutul ce ne avantajează ieşim în faţă cu muşchii întăriţi . De ce ?





15 comentarii:

  1. Suntem varza din toate punctele de vedere, dar vrem sa fim aliati fideli ai americanilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Mai trebuie cheltuiti niste bani. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Salut Pascal ! te contrazic ....nu suntem chiar varză , nu ştii ? suntem cei mai tari la petreceri , chiar astăzi este ziua noastră . Şi acum serios noi dintotdeuna am vrut să fim aliaţi americanilor , adu-ţi aminte cât i-au aşteptat bunicii , ei bine abia acum au ajuns şi aliaţi eram (în NATO), ce ne mai trebuie o altă dovadă ca cea de asta dată ?
    Salut Cristi ! da, dar din partea noastră , se subânţelege.

    RăspundețiȘtergere
  4. e un subiect delicat. Il analizam si eu zilele trecute. Imi amintesc doar de figura pe care i-a facut-o Sarkozi lui Basescu, in momentul in care s-a pus problema sa intram in spatiul Schengen. Cred ca pe undeva se vrea o replica subtila, diplomatica, la faptul ca, de foarte multe ori, Europa ne-a intors spatele, tocmai in momentele cruciale si noi am acceptat cu umilinta. De multe lucruri poate fi acuzat Basescu, numai de umilinta, nu. Si il apreciez pentru asta. E benefic pentru noi sa avem bazele militare inchiriate americanilor? Da si nu, deopotriva. Nu exista castig fara pierdere.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sub ochi nostri se scrie istorie,exact ca si in primul si in al doilea razboi mondial sau bazat pe strategie.Problema este ca desi vedem ce se intamplă ,noi cetăţeni de rând suntem prea ocupati cu problemele zilnice de supraveţuire si nu navem timpul şi nici puterea să ne revoltăm.

    RăspundețiȘtergere
  6. da sigur...Romania nu mai este la periferie...cum altfel? este chiar periferia...asa ca...vom continua sa privim varful aisbergului...si atat...

    RăspundețiȘtergere
  7. De ce rahat suntem noi mereu prinsi in razboiul asta rece dintre americani si rusi? Si cu integrarea in NATO, a fost la fel, am fost luati ca suntem langa Rusia, cu conducta de gaze, la fel, am fost prinsi la mijloc. Cand o sa fim capabili sa luam decizii in functie de interesele Romaniei, nu ale unora de la mii de km departare? Il doare pe american in cot daca noi nu mai primim gaze rusesti.

    RăspundețiȘtergere
  8. Să ne apărăm nu de cine ci de ce!!!
    Să ne apărăm de...ceasul rău.

    RăspundețiȘtergere
  9. Mana aia de oameni pe care ai pomenit-o nu face altceva decat sa umble dupa oportunitati. Le-a iesit contractul corect pentru ei, ce mai conteaza ca oamenii sunt nemultumiti. Bine ca sunt ei cu buzunarele pline. Iar noi? Noi sa fim sanatosi si sa mergem inainte. (nu neaparat ca inainte ar fi fost mai bine:)) )

    RăspundețiȘtergere
  10. In sfarsit Deveselu a primit recunoasterea pe care o merita, l-am pus pe harta Europei!

    RăspundețiȘtergere
  11. :)
    te salut, SoriN-ule!
    Istoria romanilor (care reflecta destul de distorsionat realitatea) ne-a invatat ca noua, romanilor, ne-a placut in/la mijloc.
    Gandind din perspectiva filozofiei intelepte "cararea de mijloc e cea mai buna", am spune ca "mai marii" au ales cu cap, in interesul nostru.
    :)
    Dar privind efectele... ramanem inmarmuriti, de parca am vedea portretul lui Dorian Gray!

    De ce ne aparam?
    De nimic!

    Dansam cum ni se canta din exterior, si ingurgitam argumentele capetelor plecate care nu vor sa fie taiate (recte conducatorii nostri dragi si iubiti).


    Gabriela spune ca Base&CO nu poate fi "acuzat" de umilinta.
    M-a facut sa rad.
    Ma iarta Gabriela, ai si nu ai dreptate. Cand sunt in joc interesele Romaniei, Zeus pleaca capul (adica e spasit, umil); cand sunt in joc interesele personale, il ridica precum "lemurienii" (mandru, arogant si abia asteapta sa-si ia revansa).
    :)
    Nu i-a dat lui Sarkozy peste nas, nici "ieuropei", ci noua, romanilor!
    Aici e marea drama.

    Dar, hai la mici, hai la bere, hai al cursuri spirituale, hai la shoping, la meciuri de fotbal lipsite de profesionalism si seriozitate, hai la dezmat, ca viata trece oricum, de ce ne-ar pasa de "future", spiritualistii ne-nvata sa ne ocupam doar de PREZENT!

    RăspundețiȘtergere
  12. Salut Andrei !
    Corect ce spui şi ca să dezvoltăm un pic filozofia spune " cărarea de mijloc e cea mai bună " şi din punctul ăsta de vedere suntem înţelepţi dar ce ne doare este că strategia spune " distruge mijlocul şi capetele vor cade de la sine "

    Deasemenea îţi dau dreptate , la petreceri suntem buni şi-n temă cu înţelepciunea spirituală ( trăişte clipa ) şi ca subiecte legenda spune că suntem buni politicieni , comentatori , critici dar atât , până la fapte , că odata ajunsi acolo ne împingem unul pe altul stând fiecare unde dacă nu la mijloc .

    RăspundețiȘtergere
  13. Sorin, ai dreptate. Chiar suntem cei mai tari la petreceri si adoptam tot ce tine de ele. Nu am dreptate?

    RăspundețiȘtergere
  14. Lillee fireşte că ai dreptate , românul face sau iscă o petrecere din nimic şi asta este lăudabil .

    RăspundețiȘtergere
  15. „Frecții la un picior de lemn” atât pot să comentez”

    RăspundețiȘtergere

>