Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

marți, 19 aprilie 2011

Martor la apocalipsă

Cartea încearcă să surprindă şi să detalieze desfăşurarea evenimentelor tragice care au lovit Japonia, şi prin efectele generate întreaga lume, după data de 11 martie 2011, atunci când un cutremur extrem de puternic s-a produs în largul coastelor vestice ale arhipelagului nipon.

Desfăşurarea evenimentelor este privită prin ochii a doi jurnalisti de la
Adevărul - unul care a urmărit subiectul, minut cu minut, din redacţia de la Bucureşti a cotidianului şi al doilea care a trăit, timp de câteva zile, la faţa locului, în Japonia, momentele care au urmat tragediei de la 11 martie.

Pe lângă rolul de radiografie a unei suite de evenimente tragice, cartea poate fi privită şi ca un jurnal de călătorie în mijlocul unei lumi lovite de o catastrofă.

Pe lângă relatările inedite despre civilizaţia şi modul de viaţă al japonezilor, cartea conţine şi zeci de imagini zguduitoare care prezintă, mai presus de cuvinte, adevăratele dimensiuni ale catastrofei produse de cutremur şi de tsunami.



"Cartea de faţă vrea să relateze, pe lângă tragedia care i-a lovit pe locuitorii Japoniei, felul în care japonezii înţeleg să acţioneze ca o singură naţiune atunci când furia naturii îi pune la încercare."


"Lacrimile erau vărsate doar pentru vieţile luate de ape, niciodată pentru zidurile dărâmate de cutremur sau bunurile spulberate de valul ucigaş."

Vlad Ilina Jurnalist

Sursa Adevarul ro

11 comentarii:

  1. Sună bine, interesant, dar au şi scos cartea?

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu nu am găsit-o , dar pe site scrie că este în stoc iar data de 18 este data apariţiei , data de la care dealtfel se va găsi împreună cu ziarul la 14,99 lei.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acum,nu ştiu dacă este un merit aşa mare având în vedere subiectul şi editorul.Era normal să apară aşa repede.

    RăspundețiȘtergere
  4. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar pare ceva foarte comercial... Nu e pe gustul meu. Ceva de genul: la noi in Romania, ar scoate cineva o carte scrisa in 5 zile, intitulata "Divorturi celebre". :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Interesant este faptul ca am putea invata multe de la japonezi si de la modul in care ei pot sa reactioneze in fata unor dezastre naturale.
    Sincera sa fiu,nu stiu daca as putea citi asa ceva,la fel cum n-am putut citi nimec in legatura cu lagarele de concentrare din timpul razbouilui,cum nu pot viziona un film care are prea mult in comun cu realitatea dureroasa(catastrofe,razboaie,...),dar e clar ca nu se poate compara,oricat ne-am chinui s-o facem ,cu mizeria umana din"Divorturile celebre romanesti".Poate acum e comerciala,dar ramane totusi istorie scrisa pentru viitor.

    RăspundețiȘtergere
  7. lilee are dreptate, și mie îmi miroase a comercial dus la extrem. Adică noi tot profităm de pe necazul altora. Nu poți să scoți o carte despre o catastrofă și tu să nu știi încă câte victime ai.

    RăspundețiȘtergere
  8. PACAT ce sa intamplat in Japonia o tara asa de curata si de civilizata .Cel mai muncitor popor este cel japonez, fapt pentru care trebuie ajutat cat va fi nevoie. Populatia Japoniei este foarte civilizata si recunoscatoare.

    RăspundețiȘtergere
  9. Bună seara !

    Şi eu cred acelaşi lucru despre carte , adica este doar un act comercial, doar o relatare de la faţa locului a unei catastrofe.Că am profita (unii) de pe urma necazului altora nu cred ,chiar dacă întotdeauna au existat oportunişti şi nu numai la noi.
    Japonia din punctul meu de vedere nu cred că are nevoie de ajutor (cel puţin nu de la noi). Este o natie care a ştiut să îşi revină , care a mers mai departe indiferent de ceea ce l-i s-a întâmplat.Este un popor cu un cult al muncii dezvoltat, cu onoare în primul rând .Mândria nu i-ar lăsa să se plângă , nu au facut-o niciodată.
    Recent am vazut bloguri japoneze , m-a uimit că nu îşi plâng durerea de parcă nimic nu s-a întâmplat , am văzut referiri la catastrofă doar în momentul când a avut loc apoi totul a redevenit normal, au luat-o cu stoicism de la capăt fără să se lamenteze .
    Sunt oameni demni de admirat!
    Un exemplu : http://www015uppso-netnejpcalligraphy.blogspot.com

    RăspundețiȘtergere
  10. japonezii sunt unici si de apreciat. cat despre cei doi care au scris cartea, nu stiu ce sa zic. tind sa cred ca nu urmaresc in a plange drama japonezilor.

    RăspundețiȘtergere

>