Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

joi, 3 februarie 2011

Cateva din cele mai importante realizari medicale ale ultimilor ani

 -Primul transplant de fata din lume.
Primul transplant de fata din lume a fost facut in Franta. Se intampla in 2005 si a fost o refacere a fetei unei femei care a fost muscata si desfigurata de cainele ei .Operatia a reprezentat o mare realizare pentru chirurgii din toata lumea, deoarece este o procedura extrem de complexa si complicata



 -Simplificarea tratamentului HIV.
Tratamentul HIV este extrem de variat si multiplu, presupunand o medicamentatie fixa si complexa si deasemenea foarte costisitoare .Avand in vedere ca numarul infectatilor cu HIV in lume este a patra cauza a decesului aceasta inseamna ca cei infectati sunt din diverse categorii sociale fapt ce duce la concluzia ca o mica parte avea acces la tratament . In prezent simplificarea medicamentatiei a insemnat un foarte mare pas inainte daca nu chiar cel mai important.

 -Interzicerea fumatului in locurile publice.
Fenomenul fumatului pasiv a parcurs in ultimul o curba ascendenta ceea ce presupunea luarea de decizii ferme in privinta fumatului in public, fapt ce a dus asa cum era de asteptat la scaderea numarului de fumatori activi care au inteles la randul lor ca acest fenomen are o reala importanta in sanatatea fiecaruia.

 -Nano-tehnologia medicala.
Nanotehnologia este fenomenul ce va revolutiona si va schimba ceea ce stim despre medicina traditionala. Principalele domenii de cercetare in domeniu sunt biologia moleculara si nanorobotica a caror studii asupra nanoparticolelor si nanorobotilor a dus la o revolutie in ceea ce inseamna tratamentul asupra corpului uman.Inca din 2006 au fost dezvoltate in jur de 130 medicamente cu ajutorul nanoroboticii.
Posibilitatile aplicarii nanotehologiei in medicina sunt imense. Indiferent de tratament intra-venos sau oral nanobotii odata introdusi in corp ar putea identifica si distruge celulele canceroase,infectate de virusi sau pot regenera un tesut si inca posibilitatile sunt imense.

 -DMU sau degenerescenta maculara umeda.
Aceasta boala apare in doua forme odata cu inaintarea in varsta si poate duce la pierderea vederii.Aceata boala oftalmologica apare ca urmare a producerii unor leziuni la nivelul maculei care este o zona mica in spatele globului ocular. si care are rol in vederea detaliilor si a culorilor. Boala care presupune formarea de vase de sange noi si extrem de fragile,vase care in timp produc hemoragii .Apare la un singur ochi dar in scurt timp se va extinde si la celalalt
Pana recent nu exista tratament dar de curand s-a descoperit unul care poate preveni ambele forme ale bolii.

 -Descoperirea celulelor stem .
Inca din 1900 au fost descoperite primele celule stem fara a putea fi utilizate. De curand cercetatorii au reprodus cu succes si functionabilitate perfecta un dinte de rozator. In prezent cercetarea si folosirea celulelor stem este foarte controversata avan adepti atat pro cat si contra.Producerea si cercetarea celulelor stem ridica in prezent probleme de etica datorita faptului ca acestea provin de un organism viu si deci o fiinta in sine.
Avantajul in ceea ce priveste depasirea acestor inconveniente este faptul ca tratamentul cu celule stem provenite de la un embrion uman pot duce la eradicarea multor boli grave . In prezent majoritatea celulelor provin de la clinicile de fertilizare ceea ce este un mare avantaj in favoarea pro a celulelor stem.

 -Retrovirusul XMRV - sindromul oboselii cronice .
Retrovirusul este de curand descoperit de catre cercetatorii de la Institutul Peterson Whittemore ca fiind localizat in sange .Pana de curand se presupunea ca este o boala imunitara . Aceasta boala apare brusc si mai ales la persoane anterior activi. Este o afectiune confundata la inceput cu gripa sau stresul care curand duce la epuizare , cefalee,mialgii,tulburari ale somnului etc. In prezent stiindu-se cauza si efectul bolii pasul inainte in tratarea acestuia este mult mai mic.

 -Combaterea obezitatii infantile.
Suntem tot mai mult pusi in fata cresterii obezitatii in lume si a problemelor ce decurc de aici. Alarmat este ca fenomenul ia o amploare alarmanta in randul copiilor.In prezent se fac cercetari in privinta prevenirii fenomenului , se iau decizii la toate nivele pentru a se creea un mediu sanatos cu precadere copiilor. Se impun restrictii in scoli si imediata apropiere , in locuri frecventate cu precadere de catre copii acestea fiind deocamdata singurele masuri concrete.

 -Vaccinul HPV - sau prevenirea cancerului de col uterin.
Virusul papiloma uman (HPV) a fost determinat de curand ca fiind principalul motiv al aparitiei cancerului de col uterin care este o afectiune maligana a celulelor ce captusesc colul uterin.care apare cel mai frecvent la femeile cu varste intre 25-35 de ani.Descoperirea de curand al unui vaccin produs de compania Merk a dus la revolutionare cunostintelor in domeniu ,prevenirea cancerului fiind extrem de facila acesta avand efect cu succes la cirac 98% din paciente cu varste de pana la 26 de ani si care nu au inceput viata sexuala. Si asta deocamdata atata timp cat primul pas a fost facut.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

>