Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

marți, 25 ianuarie 2011

Cele mai ciudate descoperiri medicale

1. Oamenii care cred ca le miros picioarele chiar le miros, cei care cred că nu le miros, chiar nu le miros

Bacteriile şi transpiraţia au şi ele rolul lor în mirosul urât al picioarelor, însă factorul principal este, de fapt.....


felul în care gândeşti despre propriile picioare. În 1992, F. Kanda, E. Yagi, M. Fukuda, K. Nakajima, T. Ohta şi O. Nakata de la Institutul de Cercetare Shiseido din Yokohama au câştigat Premiul Ig Nobel pentru studiul "Descoperirea componenţilor chimici responsabili pentru mirosul urât al picioarelor" (Premiile Ig Nobel onoreaza studiile care prima dată te fac să râzi, apoi te pun pe gânduri) . Cei şase au ajuns la concluzia că oamenii care cred că le miros picioarele chiar le miros, cei care cred ca nu le miros, chiar nu le miros.

2. Medicamentele placebo scumpe sunt mai eficiente decât medicamentele placebo ieftine

Cu cât sunt mai scumpe medicamentele pe care le iei, cu atât îşi fac mai bine efectul. Chiar daca sunt... false. În 2008, Rebecca Waber şi profesorul Dan Ariely au publicat un studiu în cadrul căruia au demonstrat că medicamentele placebo scumpe sunt mai eficientele decât cele ieftine. (placebo = preparat medicamentos inactiv prescris pacientului pentru a-i face plăcere sau în scopuri experimentale).

3. Poţi să iei boli cu transmitere sexuală dacă imparti cu alţii aceeaşi păpuşă gonflabilă

Teoria a fost demonstrată ştiinţific, în 1996, de Harold Moi şi Ellen Kleist din Groelanda, în studiul "Transmiterea gonoreei de la papuşa gonflabilă".

4. Ascultarea muzicii country poate duce la sinucidere

În 2004, Steven Stack şi Jim Grundlach, studenţi la sociologie, au câştigat Premiul Ig Nobel cu studiul "Efectul muzicii country asupra ratei sinuciderilor". Aceştia au demonstrat rata sinuciderilor în randul persoanelor albe dintr-un oraş dat este direct proporţională cu numărul melodiilor country difuzate de posturile radio din oraş. Se pare că de vină ar fi temele abordate în aceste melodii, care le induc oamenilor predispuşi la sinucidere "cheful de a-şi lua viaţa".

5. Dragostea seamănă cu tulburările obsesiv-compulsive


Pentru tine inseamnă fluturi în stomac şi inimioare, pentru prietenii tăi obsesia unei noi iubiri poate semăna mai mult cu o boală. Asta pentru că, din punct de vedere biochimic, nu există nicio diferenţă între iubire şi tulburarile obsesiv-compulsive. Descoperirea a fost făcută de o echipă de cercetători condusă de Donatela Marazziti de la Universitatea din Pisa, Italia, care a câştigat, în 2000, premiul Nobel pentru chimie.

6. Astmul poate fi tratat cu ajutorul roller coaster-ului


În 2010, Simon Rietvelt de la Universitatea din Amsterdam şi Ilja van Beest de la Universitatea Tilburg, Olanda, au avut, se pare, cam mult timp la dispoziţie şi s-au gândit să facă nişte experimente. Au urcat un grup de femei de 25 de ani într-un roller coaster şi au primit un premiu după ce au descoperit că aceste curse de mare viteză combat simptomele astmului.

7. Guma de mestecat se digeră mai greu

Cu siguranţă aţi auzit măcar o dată în viaţă: "Ai grijă! Nu înghiţi guma că-ţi rămâne în stomac". Ca să folosim o expresie populară, sunt vorbe-n vânt. Chiar dacă sistemul digestiv nu procesează guma la fel de repede ca alte alimente, aceasta nu îţi va rămâne în stomac pentru totdeauna. Totuşi, există cazuri documentate de blocaje intestinale cauzate de guma de mestecat, în cazul copiilor mici.

8. Băutorii de cafea sunt mai predispuşi să vadă fantome decât oamenii care nu consumă acestă băutură


Vezi oameni morţi? Redu consumul de cofeină! Potrivit unui studiu, amatorii de cafea sunt mai predispuşi să aiba halucinaţii sau să vadă oameni morţi decât cei care nu consumă cofeină. În cadrul cercetării au fost studiaţi 200 de consumatori de cofeină. Oamenii de ştiinţă au descoperit că aceştia spun într-un procent mai mare că au auzit sau au văzut lucruri care, de fapt, nu s-au întâmplat. Iar consumatorii înrăiţi de cafea - şapte sau mai multe ceşti pe zi - sunt de trei ori mai predispuşi să aibă experienţe extrasenzoriale decât cei care consumă numai o cană pe zi. Explicaţia: când este supus stresului, organismul eliberează hormonul numit cortizol. Atunci când bei cafea şi eşti stresat, nivelul de cortizon eliberat creşte. Cortizonul te predispune la halucinaţii.

9. Vederea unui om poate fi redată după ce i se implantează un dinte în ochi

Britanicul Martin Jones poate vedea din nou, după ce unul dintre dinţii din faţă i-a fost scos şi transformat într-un suport de lentilă, înainte să-i fie introdus în ochiul drept. Martin îşi pierduse vederea cu 12 ani în urmă, când un tub de aluminiu topit i-a explodat în faţă. În urma accidentului suferit, bărbatul s-a ales cu arsuri pe o treime din corp, iar ochiul stâng i-a fost extirpat, deoarece fusese complet distrus. Medicii au reuşit să-i salveze celălalt ochi, dar retina fusese grav afectată, aşa că l-au avertizat că probabil nu va mai vedea niciodată. După un tratament eşuat cu celule stem, viaţa lui Martin s-a schimbat în urma unei operaţii efectuată în premiera de chirurgul Christopher Lui. Procedura, care durează trei luni, presupune folosirea unuia dintre dinţii canini ai pacientului, în care este introdusă o lentilă optică specială. Dintele este extras cu tot cu rădăcină şi o parte din maxilar şi introdus mai întâi în obraz, pentru a dezvolta noi ţesuturi şi vase de sânge. Abia apoi poate fi implantat în ochi.

10. Sacii de grâu pot cauza arsuri

Pot trata dureri, dar pot crea şi arsuri. Descoperirea a fost făcută de doctorii de la Spitalul Adelaide când au încercat să mănânce grâu încălzit la microunde


Sursa Jurnal.md

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

>