Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

duminică, 8 martie 2015

De ce bărbaţii trebuie să bea 40 de pahare de vin.

   Prăznuirea celor 40 de mucenici este sărbătoarea preferată a bărbaţilor deoarece tradiţia spune că vinul băut în această zi se transformă în putere de muncă pentru tot anul. Astfel, se beau 40 de pahare de vin în cinstea celor 40 de mucenici.
   În unele zone, spre fericirea bărbaţilor "setoşi", există tradiţia a 44 de pahare de vin.
   Totuşi, această mică greşeală vine dintr-o diferenţă de tradiţie. După tradiţia creştină au fost 40 de sfinţi martiri, în timp ce după cea geto-dacică au fost 44.
 

 În semn de respect pentru martiriul lor, gospodinele gătesc de SFINTII MUCENICI, în cinstea celor 40 de mucenici, colaci în forma cifrei 8. Aici găsiţi reţete pentru mucenici moldoveneşti şi pentru mucenicii cu zeamă, zişi şi dobrogeni.
     Mai există şi alte obiceiuri pentru ziua de 9 martie: ritualul de a bate cu maiul în pământ pentru ca din acesta să iasă căldura, tradiţia de a bate 40 de mantii (câte una pentru fiecare mucenic) cu scopul de a trăi ani mulţi şi sănătoşi şi de a descoperi eventuale comori îngropate în pământ.
     Vremea de Mucenici prognozează timpul din ziua de Paşti
    În ziua SFINTIILOR MUCENICI se face prognoza vremii de Paşti, dar şi pentru cea până la sfârşitul anului. Dacă tună în timpul zilei este semn bun, pentru ca va urma o vară favorabilă culturilor, iar recoltele vor fi mai mari decât speră gospodarii. În schimb, dacă în ajunul Sfintilor Mucenici este vreme rece şi îngheaţă pământul va urma o toamnă lungă.
     Pentru a avea parte hrană până la recolta următoare, în Muntenia, de SFINTII MUCENICI, femeile stropesc cu ajutorul unui snop de busuioc udat în agheasmă vasele în care gătesc de post, cele pentru bucatele pentru sărbpătorile de familie, lucrurile de îmbrăcăminte şi proviziile din cămară. La final, acestea tămâiază casa.

 
Recomandare "Articolul participă la  jocul "Bună dimineaţa soare"! Dacă doreşti să participi ,te poti inscrie aici !

4 comentarii:

 1. o traditie si frumoasa si gustoasa :)
  tinand cont de cat de rece a fost afara, as zice ca vom avea o toamna lunga :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Mno, azi o să avem de furcă ......40 (44) de pahare de băut este o chestiune de onoare, nu? :)))))

  RăspundețiȘtergere
 3. :)) Si dupa 40 de pahare ii va parasi puterea de munca pentru cel putin o zi. :)
  Pana la aceasta ora n-a tunat, dar mai e timp! :) E prea rece pentru a nu dori un tunet-doua... Prefer o vara buna pentru culturi si nu o toamna lunga si rece. :)
  Cat despre mucenici... sunt deliciosi!
  Saptamana minunat sa o petreci!

  RăspundețiȘtergere
 4. Uite ca n-am stiut de ce Sorinul meu a scos vinul din camara.:))
  Multe obiceiuri frumoase mai avem noi ,romanii.
  In unele zone din imprejurimi,baietii au carat de ieri cauciucuri pe cel mai inalt deal din zona,iar acum ,dupa ce le-au dat foc le dau drumul la vale.
  Acum toate spiritele rele se vor speria!
  O saptamana frumoasa iti doresc!
  Sper sa fie si o vara bogata si o toamna lunga.Ne trebuie pentru agricultura.:)

  RăspundețiȘtergere

>