Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

sâmbătă, 21 februarie 2015

PĂTRATUL MAGIC

      
   Albrecht Dürer (1471-1528) originar din Nürnberg,
 este considerat cel mai mare maestru german din epoca Renașterii.  

 
    Ca toţi marii artiști ai acestei epoci, Dürer era pictor, dar și gravor, anatomist,  filozof și matematician.Personalitate de seamă a artei universale, prin opera sa, impregnată de ideile Renașterii, Umanismului și Reformei, a exercitat o deosebită influenţă în special asupra artiștilor germani și olandezi de mai târziu.



     În anul 1514  el a creat enigmatica gravură în cupru, intitulată “ Melancolia I”.   Numele acesteia face aluzie la una dintre cele patru “umori” clasice care aveau influenţă asupra organismului și conduitei umane, având ca rezultat patru tipuri temperamentale sau caractere: melancolic, flegmatic, sangvin și coleric (în greacă melancolie înseamnă “fiere neagră”). 
   În timpul Renașterii, caracterul melancolic era asociat cu geniul și creativitatea artistică. Gravura este o compozitie alegorică, subiect al mai multor interpretări. Este plină de simboluri, între care, balanţa, clepsidra, clopotele, toate aceste elemente fiind legate de Saturn, care este considerat drept planetă a Melancoliei. 


 Însă, lucru interesant, în dreapta-sus, există un pătrat împărţit înalte 16 mici pătrate, fiecare din ele conţinând un număr.Mărit, pătratul se vede astfel:

 







Ce are magic acest pătrat ? Răspunsul este unul singur: numărul 34!











Dürer a realizat această gravură în 1514 și iată, numerele centrale din ultimul rând ilustrează asta, ele marchează chiar anul în discuţie !

Genial ! Să fi fost inspirat de îngerul din imagine ?

Se spune că Dürer era foarte mândru de pătratul său și de cate ori avea prilejul se lăuda cu acesta. Credem că pe buna dreptate!
                                                                       (preluare din e-mail)

Un comentariu:

>