Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

marți, 3 aprilie 2012

Gândirea matematică


  Un deziderat deseori formulat, dar căruia nu i s-a desluşit încă înţelesul deplin.
 Gândirea critică ne permite să ne gândim la propriile noastre idei şi la argumentele pe care le avem pentru a ne justifică punctele de vedere. Ea denotă faptul că reflectăm asupra felului în care luăm decizii sau rezolvăm probleme.
  Gândirea matematică  nu se  manifestă doar  prin capacitatea de a memora date numerice şi de a efectua cu cât mai mare rapiditate diferite calcule,ea este un exerciţiu al minţii, pregătitor pt marile probleme ale vieţii.
  Se crede de obicei că a gândi matematic înseamnă a gândi exact. Voi ce părerea aveţi?
   A gândi presupune a cântări idei, a le examina implicaţiile, a le pune în balanţă cu alte puncte de vedere opuse. Acest proces este esenţial într-o lume în care foarte mulţi vor să ne convingă de câte ceva...



9 comentarii:

  1. Buna Sorine,
    Zici:
    este un exerciţiu al minţii, pregătitor pt marile probleme ale vieţii.

    Intr-adevăr matematica îţi structurează gândirea, dar pe de alta parte doar aritmetica este până la urma cea mai folositoare din punct de vedere pragmatic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Bună seara Dane !
      Deşi s-ar putea foarte uşor spune că nu doar realismul sau mai ales realismul , face viaţa , eu cred că de fapt este cea mai importantă componentă a vieţii . Eviţi astfel neplăceri , mare parte , de unde , pragmatismul e o caracteristică definitorie . Dealtfel aritmetica e baza , fără de care nu există restul . Totul e un calcul simplu .

      Ștergere
  2. Nu ne-ar strica să mai tragem cu ochiul în grădina lui Descartes!( așa, din când în când)

    http://incertitudini2008.blogspot.com/2012/03/nu-aduna-bani.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Mulţumesc frumos am fost acolo si am fost încântat . Esenţa existenţei exprimată pur si simplu !!

    RăspundețiȘtergere
  4. A gândi matematic înseamna a gândi logic. Daca nu iese "exact" asa cum ai vrut, a fost ceva ilogic, dar de astea-s multe...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Te salut Dan !
      In multe cazuri , după părerea mea logica depăseşte sentimentele , e necesar de multe ori dar e bine ? câteodată da , alte ori nu !

      Uneori e necesară ilogica (recunosc puţin forţat cuvântul) pentru a-ti hrăni sufletul , chiar dacă nu iese la socoteală .

      Ștergere
  5. Stii ca exista teoria inteligentelor multiple, ca modalitati de a rezolva problemele in viata? Exista chiar si un test care stabileste care dintre cele 8 inteligente primeaza ca modalitate personala de rezolvare a problemelor in viata(l-am facut si eu acum cativa ani cand am facut formarea ca formator) mi-a iesit ca ma caracterizeaza in primul rand inteligenta matematica. Sigur ca da,asta nu inseamna ca adun bine, ci ca rezolv problemele prin rationamente, bazandu-ma mult pe logica. Iar la doar cateva puncte diferenta era inteligenta lingvistico-verbala.
    Deci, aceste 8 inteligente exista in fiecare dintre noi, insa locul pe care il ocupa fiecare ne diferentiaza in evaluarea si rezolvarea problemelor vietii noastre.
    E interesant! Gardner e tipul cu cele 8 inteligente, daca esti curios.

    RăspundețiȘtergere
  6. Desi in ultimii ani de studiu mi`a fost una din materiile de baza matematica......nu mi`a placut....mai bine zis mereu am fost `slaba`..dar imi amintesc de ea cu drag pentru ca aveam un profesor minunat......la examen mereu ne spunea.......ideea este sa stii cum si de unde sa aplici formulele ...nu ne pretindea sa le stim pe de rost ....si avea dreptate......ne lasa cu toate cartile pe masa .....daca nu stia`i.....pute`ai sa ai toate cartile deschise....:)ufff...ce bine c`a trecut ,,,,....daca`ar fii fost sa amestec....si sa ma joc cu culori.....poate ar fii fost mai simplu:D....O zi frumoasa iti doresc!

    RăspundețiȘtergere
  7. inteleg ca ratiunea este cea care-l face pe om sa stea departe de tot ceea ce poate sa-l perturbe...iar ratiunea este in permanenta legatura cu emotiile omului. culmea este ca nici gandirea matematica si nici emotiile nu ne salveaza, insa acest tandem rafineaza judecata si sporeste nazuinta spre cunoastere...matematica inca pune intrebari filosofiei, iar gandirea fara rest se loveste de prea multe limite.

    RăspundețiȘtergere

>