Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

marți, 28 februarie 2012

Timpul

„Numai timpul nu-şi pierde timpul” deoarece „timpul are prostul obicei de a fi ireversibil” dar „când ai aceeaşi viteza cu el, nu observi când trece…” deaceea  „nu este lucru înţelept să spui: “voi trăi”; viaţa de mâine este prea târzie – traieşte azi ” şi gândeşte-te că „oricare ar fi durata timpului, stiinţa întrebuinţării lui îl va face lung.”

Timpul tinde tot mai mult să ne devină povară pentru că trăim într-un raport nefiresc cu el . Mersul a devenit o fugă pe când pasul .. ce e pasul ? Dureros este că pierdem din vedere mereu mai mult sensul profund al timpului uitând că o clipă poartă pecetea veșniciei  , mai rău este că nu acordăm celorlalți clipe din timpul nostru decât , de multe ori așa în fugă un salut , un bun rămas .
 Julian Barbour susținea că trecerea timpului e doar iluzie . Explicația lui este că timpul nu există și nu are nici un rol , totul e iluzie . Analogia ce-i subliniază afirmația este exemplul unui cinema în care rulează un film . Imaginile sub formă de fotograme există simultan doar că sunt rulate cu un anume ritm iar creierul  înregistrând pe rând imaginile percepe succesiunea drept mișcare și nu un tot unitar datorită funcționării limitate a creierului .
 

  Dacă ar fi așa , deși este controversată afirmația , ar fi simplu dacă am ști alege imaginile sau poate , nu ?



Pentru cine are timp ... un zâmbet ... fără legătură !!



Citate , în ordine , din : Jules Renard , Octavian Paler , Vasile Ghica , Marcus Valerius Martialis , Scott Adams




17 comentarii:

  1. Interesant „când ai aceeaşi viteza cu el, nu observi când trece…”. Cred că eu mă mişc foarte încet faţă de el, mi se pare că trece incredibil de repede. Aş vrea să-i pun un dop vreo 3 luni, să râd, să plâng, să învăţ, să devin un om mai bun, si apoi să ăi dau drumul.
    Foarte amuzant videoclipul, cred că l-aş învăţa pe Pisi să danseze mambo, dacă aş şti măcar eu! ;)) Cu siguranţă ar arăta minunat cu fustiţă! :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Şi dar atunci , e simplu , pune-i dop , ţine de voinţă . Sau nu ?
    Pisi e fetiţă ? nu e complicat ba mai indicat să învăţaţi amândoi odată . O fi greu mambo ? n-am idee , nu pare .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pisi e motan, care doarme cât e ziua de lungă!:)
      Ţine de voinţă şi de tăria de carcater, să-l faci pe timp să meargă cu aceeaşi viteză cu care mergi şi tu sau chiar mai încet...

      Ștergere
  3. Timpul cred că ne poate fi prieten sau dușman. Noi trecem pe lângă timp sau el trece pe lângă noi?
    Cred că timpul se anulează când trăiești acum, atunci forțele sunt egale, deci ca și cum nu ar fi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ideal cred că este să mergem la unison . Ştii , spuneam odată , "trăieşte clipa" ca îndemn, nu insinuiază ideea de dispariţie a oportunităţii în cazul în care o vei rata, ci sugerează de fapt că trebuie să ai curajul pentru a o fructifica. Am citit de multe ori că ar trebui să-ţi trăieşti fiecare zi, ca şi cum ar fi ultima. Nu sunt de acord cu aceasta cugetare, pentru că ar însemna să stai numai cu gândul la acea zi care ar putea fi ultima şi totul s-ar transforma într-o lamentabilă văicăreală.
      Totul este să menţii ritmul !

      Ștergere
    2. Nu cred că e chiar așa cu acea expresie. Gândește-te dacă o persoană ar știi că e ultima zi ce crezi că ar face: s-ar gândi, văicări că e ultima sau ar trăi-o la superlativ( sens pozitiv) ?
      Și ce faci dacă nu ai ureche muzicală?!

      Ștergere
    3. Cu scuze pentru întârzierea răspunsului (timpu mi-e duşman câteodată ) , hai să despicăm firul în multe : deci , „trăieşte clipa” precum am spus nu denotă că este ultima şi dacă nu profiţi în mod particular de una nu înseamnă că nu mai sunt altele ce vor veni şi pe care le poţi fructifica , deaceea a trăi fiecare zi ca şi când ar fi ultima este doar un joc de cuvinte , căci dacă la propriu ai şti care e ultima nu ştiu dacă ai putea-o trăi la superlativ până la final pentru că inevitabil te vei gândi tot timpul la fatidicul sfârşit ceeea ce va face timpul ineficient şi prea puţin si pe de altă parte ca umbri toată plăcerea clipei .
      Cred că mai degrabă ar funcţiona îndemnul „trăieşte clipa inconştient” !

      Ștergere
  4. Răspunsuri
    1. Nu-i aşa ? mie mi-a plăcut mult , sunt mare iubitor , mă fascinează devotamentul lor .

      Ștergere
  5. :)) Cainele asta danseaza muuult mai bine ca mine!
    Iti doresc sa ai timp berechet! :)

    RăspundețiȘtergere
  6. de-ar fi trecerea timpului doar o iluzie...dar nu e...
    viteza cu care percepem trecerea lui...da..asta e o iluzie...

    RăspundețiȘtergere
  7. f faina prima propozitie (timpul tinde tot mai mult sa ne devina povara). daca stii cum sa-l folosesti, poate fi prieten. daca nu stii, e cel mai mare dusman

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulţumesc Raul ! e mare lucru să ştii a-l folosi în avantajul tău , ne plâmgem de iuţela lui , sau lentoarea cu care se mişcă câteodată , dar în esenţa e acelasi doar noi suntem diferiţi în situaţii diferite . E simplu să-l personalizăm dar nu îl considerăm prioritatar , „fie ce-o fi” şi mergem mai departe grăbiţi .

      Ștergere
  8. Adevăratul timp este un punct care se numeşte "acum", înţepat de o infinitate de drepte care se numesc alegeri în viaţă.

    definiţie de Ioan Gyuri Pascu

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subscriu şi mă gândesc cu cât dreptele sunt mai puţine cu atât timpul e mai plin şi de-ajuns

      Sărut mâna !

      Ștergere

>