Fie ca bucuriile şi gândurile bune ale prezentului să-ţi devină amintirile frumoase ale viitorului

duminică, 1 mai 2011

1 Mai muncitoresc

      În anul 1889, Congresul Internaţionalei Socialiste a decretat 1 mai Ziua Internaionala a Muncii, in memoria victimelor grevei generale din Chicago, ziua fiind comemorată prin manifestaţii muncitoreşti. Cu timpul, 1 Mai a devenit sărbătoarea muncii în majoritatea ţărilor lumii, diversele manifestări căpătând amploare pe măsură ce autoritaţile au convenit cu sindicatele ca această zi sa fie liberă.

În Romania aceasta zi a fost sărbătorită pentru prima dată de catre mişcarea socialistă în 1890
Din 1945 şi până în 1989, 1 Mai a fost sărbătorit oficial, cu mare fast, în cinstea celor ce muncesc.

Despre 1 Mai, românii au în minte defilările, discursurile patriotice şi fastul ceremoniilor organizate de autorităţi . În perioada regimului comunist, de 1 mai autorităţile organizau manifestaţii uriaşe pe marile bulevarde, coloanele de muncitori în ţinute festive fiind nevoite să scandeze lozinci şi să poarte pancarte uriaşe. În fabrici şi uzine se organizau întreceri socialiste, se acordau medalii şi ordine ale muncii. Ziua muncii nu era o sărbătoare inventată de regimul comunist, fiind la fel de importantă şi în ţările capitaliste, unde  muncitorii erau cei care organizau şi ieşeau la manifestaţii.


După 1990, importanţa propagandistică a zilei a fost minimalizată, dar oamenii se bucură de acest eveniment sărbătorindu-l în aer liber, la iarbă verde, la mare ori la munte,
Astăzi, 1 Mai este prilej de week-end prelungit, cu dispoziţie de la Guvern asezonat cu mici şi bere .

7 comentarii:

  1. 1 Mai azi : te imbeti muci pe plaja la cea mai oribila, dezgustatoare si jegoasa statiune, vama veche, alauri de alti drogati si alcoolici, faci gratare in mijlocul padurii, unde vei arunca pungi de plastic, pet-uri si cartoane.

    RăspundețiȘtergere
  2. Româneşte cum s-ar spune :)) Cine e mai bun ca noi la cest capitol ??

    RăspundețiȘtergere
  3. Pe scurt : mici gratare si oameni beti. Punct

    RăspundețiȘtergere
  4. ce dor mi-a fost de stema asta... si de 3 culori...
    sa traiesti, tovarase!:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Imi aduc aminte acele zile de 1 mai .
    Azi nu-mi face placere sa ies pe strada chiar nu am ce vedea

    RăspundețiȘtergere
  6. Tata are o poveste amuzanta cu "carnatii" oferiti la parade, pe vremuri si cu micii cu care puteai arunca dupa caini :)) Cat despre competitiile din "fabrici si uzine", se faceau si cu alte ocazii, de exemplu Ziua Copilului. Acolo am participat si eu si am castigat 2 tinichele, le mai am si acum :))
    Macar atunci se organiza ceva, acum se organizeaza betie si imbulzeala.

    RăspundețiȘtergere
  7. Daca vrei, se poate si altfel. Noi suntem adeptii iesirilor in natura. De cate ori ni se pune pata, ne luam corturile in portbagaj, ne adunam toata gasca si o tulim in "salbaticie". Avem locurile noastre in delta sau prin alte zone, unde suntem singuri, nu vezi tipenie de om langa noi. Facem si gratare, normal, dar in general fara mici. Nici manele nu auzi. :) Noaptea e superb, nu vezi pic de lumina...doar focul de tabara si noi adunati in jurul focului.
    Si in Vama ne place, dar nu de 1 mai.
    :) Se poate si altfel.

    RăspundețiȘtergere

>