Podul lui DaVinci este construit în Finlanda, de către 150 de studenți care în ultimii trei ani nu au făcut altceva decât să documenteze acest proiect. Podul va fi făcut la scară, dar va avea 35 de metri lungime, dat fiind materialul din care este construit. Nimeni nu a mai îndrăznit să construiască o asemenea lungime, în gheață.
„Pentru a obține o structură atât de amplă, este necesar să ranforsăm gheața. Amestecând fibre de celuloză cu apă, vom obține un material care va fi de trei ori mai puternic decât gheața și până la de 20 de ori mai ductil. Inițial, podul va fi susținut de niște structuri gonflabile până când proiectul va avea destulă putere să se susțină sisngur. Atunci, baloanele vor fi dezumflate și retrase de pe poziție, iar noi vom avea cea mai mare construcție în gheață ridicată vreodată”, explică oficialii proiectului.
Ei nu se potr opri, pentru că aparatura ar îngheța, așa că lucrează în ture. În acest ritm, proiectul ar trebui să fie gata în data de 13 februarie. Podul va fi unul pietonal, dar ar putea susține fără probleme greutatea unor autoturisme de două tone. Odată cu venirea primăverii, podul se va dezgheța și va fi complet biodegradabil. Studenții sunt voluntari la acest proiect și au venit din întreaga lume pentru a fi parte dintr-un record mondial.
Cei mai mulți sunt din Olanda, Belgia, Anglia, Scoția, Portugalia, Suedia și Finlanda. Cât despre proiectul lui DaVinci, acesta este responsabil pentru mai multe planuri de poduri care au fost folosite cu succes chiar în timpul vieții lui, mai ales în scopuri militare. El a gândit și aplicat primul pod care se susține singur și se rabatează cu ușurință, pentru a fi folosit de armate, atunci când acestea avea de trecut ape sau alte obstacole.
Mi se pare prea mult timp și prea multă muncă pentru ceva care va dispărea imediat sub razele soarelui. Proiectul ”Munca în zadar”... :(
RăspundețiȘtergereDuminică plăcută!
Interesant proiectul!
RăspundețiȘtergereDuminică plăcută îți doresc,SoriN!
Interesant proiectul!
RăspundețiȘtergereDuminică plăcută îți doresc,SoriN!
Cred ca ineditul primeaza si la fel curiozitatea unor experiente tehnice cu materiale "neconventionale".
RăspundețiȘtergereTemperatura ambientala poate nu e prea placuta,dar in rest este palpitant...
O duminica frumoasa!