Categorii

duminică, 13 decembrie 2015

Regatul Fericirii


       În timp ce lumea intreagă este măcinată de crize și războaie, în timp ce marea majoritate a pământenilor se zbate să suprviețuiască într-o lume, ce a deraiat complet de la normalitate, undeva,sus, pe coastele Munților ce ating Cerul, locuiesc fericiții supuși ai Regelui-Dragon, din Regatul Dragonului-Tunet.  Nu, nu e un început de poveste!…

butan11Regatul Bhutan este unul dintre cele mai misterioase locuri de pe Terra. Este un regat mic, situat între India și China, pe versantul sudic al marelui Masiv Himalayan. În funcție de altitudine, Bhutanul are mai multe zone climaterice – de la montană la subtropicală. Butanezii își denumesc regatul Druk Youl sau Druk Cenden (țara dragonului ce stăpânește tunetul). Multe milenii la rând țara a fost perfect izolată de lumea exterioară de către masivul Himalaya. ceea ce a permis păstrarea nealterată a unei culturi autentice, unice și fascinante. Religa oficială a Bhutanului este buddhismul tantric.



Ministerul Fericirii


Bhutan_A52SV    Guvernul Bhutanului a considerat că este absurd să se bazeze în evaluarea bunăstării populației țării pe asemenea indicatori irelevanți ca PIB (produsul intern brut) :) Așa că a inventat un alt indicator – Gross National Happiness (Indicatorul Naționalal Fericirii) Acesta  a fost legiferat prin Art.9 al Constituției Bhutanului, care sună așa: ”Scopul principal al activității Guvernului este atingerea fericirii de către fiecare cetățean al țării”!  Întreaga strategie de dezvoltare națională se bazează, dacă vă vine să credeți, pe acest Gross National Happiness! Așa că a apărut un nou minister – MInisterul Fericirii. (Recunosc, eu am rămas ca la dentist,citind asta!)

    Ministerul Fericirii a organizat câteva conferințe internaționale, la care au fost invitați mai mulți specialiști de frunte din Occident (incluzând câțiva laureați Nobel în economie) în scopul dezvoltării unor strategii și metode de calcul performante a Indicatorului Național de Fericire, o rezultantă a situației economice din țară plus nivelul de satisfacție al populației. 
   Unul dintre termenii principali în această formulă elaborată este….zâmbetul și frecvența lui! 




”Sunteți fericiți?”

41357    Înterbarea ”Sunteți fericiți?” este adresată oficial tuturor cetățenilor în timpul recensământului populației. La ultimul recensământ din 2005, 45,2% din bhutanezi au răspuns ”sunt foarte fericit”, 51,6% ”sunt fericit” și doar 3,2% ”nu sunt fericit”.

    Ce alte ”stranietăți” mai există în Regatul Dragonului Tunet?


    Tradițile sunt păstrate cu sfințenie.


     Bhutanul își protejează cu strășnicie tradițiile milenare, moștenite de la strămoșii lor. În acest scop în țară este restricționat turismul și alpinismul. Până recent, pentru a obține viză, o persoană fizică trebuia să fie invitată personal de un membru al familiei regale.Deplasarea în afara capitalei se face numai în grupuri organizate și numai cu ghid oficial

    Televiziunea a apărut abia în 1999, fiind unica țară de pe   Terra în care încă nu exista la acea vreme nici un post TV .

    Primul cotidian – 2012.

  Bhutanul are un singur medic psihiatru.

   Nu există foame sau criminalitate și practic, nu există corupție


vseobshhee-narodnoe-schaste-v-butane-8Este interzisă uciderea animalelor. Majoritatea bhutanezilor sunt vegetarieni. Pentru cei ce mănâncă carne, aceasta este exportată din India vecină.

Cetățenilor Bhutanului li se impune prin lege să aibă costum național.

Avocatura este o meserie interzisă în Bhutan. Un Decret Regal special spune: ”Nu vor fi admise în sala de judecată persoane, care sunt în stare să transforme negrul în alb și albul în negru” (oooh….deja îmi vine să plâng!) :))))



0c4b71401f1e66ad94899ee4bec715af    Regele Bhutanului este cel mai tânăr monarh din lume ( e născut în 1980), fiind extrem de iubit și respectat printre supuși, dar și peste hotarele regatului.      După căsătoria sa cu o frumoasă fiică de aviator ( nu a contat sângele nobil,ci iubirea! :))), indicele de fericire la nivel național a crescut cu câteva procente.(wooow, asta deja suă a conștiință colectivă, ca în stupul de albine!)  :)

   Alteța Sa este foarte preocupat de sănătatea poporului său – Bhutan este prima țară din lume unde fumatul a fost interzis peste tot.

Industrie grea nu prea există, deoarece Guvernul are mai mare grijă de situația ecologică a regatului. Peste jumătate din teritoriu este declarată Parc Național, în care vânatul este interzis, la fel ca și tăierea pădurilor.

    Este interzis importul de îngrășăminte chimice. Tot ce crește în Bhutan este ecologic pur.


vut   Vă întrebați, (mai ales, dacă sunteți politician) pe ce se bazează bunăstarea țării? 80% din populație practică agricultura ecologică și productia de textile, majoritatea de manufactură.   Exporturile de orez și fructe eco, dar și de energie electrică produsă de multiplele hidrocentrale susțin cu brio economia țării.

Oamenii locuiesc în case mari, spațioase de 2-3 nivele, împrăștiate prin defilee și pe versanți. Piscurile sunt rezervate celor peste 200 de mănăstiri, constuite prin sec.VII de însuși RegeleTibetului.  Orașele sunt mici. Cel mai populat, capitala Timphu, are 40 mii de locuitori. 
 

original_vseobshhee-narodnoe-schaste-v-butane-9__econet_ruPuținii occidentali ,care au vizitat Regatul Dragonului povestesc uimiți, cum totul în jur inspiră armonie și pace:  un țăran milos,care bandajează grijuliu aripa unui corb rănit, singurul polițist rutier din capitala țării, care se plictisește la locul de muncă, proprietarii de câini, care își piaptănă tacticos în fiecare dimineață patrupedele, în semn de recunoștință, că le-au păzit de duhurile Nopții, incantațiile nazale ale monahilor și expresiile binevoitoare de pe fețele trecătorilor.

Acesta e Regatul de sub nori al Dragonului Tunet, locul unde fericirea e la ea acasă. Sună a Paradis terestru, sau….a film SF…nu-i așa?… :)



de Masha Rasputina
sursă imagini: Internet

Recomandare "Articolul participă la  jocul "Bună dimineaţa soare"! Dacă doreşti să participi ,te poti inscrie aici !

5 comentarii:

  1. Din tot textul mi-a ramas in minte... Ministerul Fericirii! A! Si ideea interzicerii celor "in stare sa transforme negrul in alb si albul in negru". :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi-as dori sa trăiesc aici în tara fericirii…!

    RăspundețiȘtergere
  3. Chiar exista ?
    Pare o poveste !

    RăspundețiȘtergere
  4. Fabulos! Daca exista pe planeta un astfel de loc, oare mai sunt mici sanse sa se redreseze lucrurile pe Pamant? Evident, e o intrebare retorica :)
    O saptamana frumoasa, Sorin!

    RăspundețiȘtergere
  5. Ma mut deja,macar cu gandul in aceasta minunata tara.
    Deja ma vad cultivand plante ,ceea ce fac si acasa,sau facand lucru de manadin firele cultivate.
    Ce fericire pe capul meu!

    RăspundețiȘtergere