Categorii

marți, 1 noiembrie 2011

Judecăm ?


Einstein spunea..."Este mai uşor să dezintegrezi un atom decât o prejudecată"

      "Obișnuim să judecăm oamenii și evenimentele prin prisma conștiintei noastre." Nu-mi amintesc cine a spus-o dar sună frumos şi în plus este un mare adevăr. În general noi toți ne lovim de prejudecăți Unii le-au înfrânt, alții au fost înfrânți de ele. Le întâlnim peste tot și unii ne luptăm să le depășim. Pe unele ni le-am fixat singuri, pe altele, cele mai multe, le-am primit de-a gata. Dar toți acceptăm că ele indică o lipsă de flexibilitate, o rigidate a gândirii, teama de schimbare.
    Se întâmplă deseori că cei din jurul nostru să caracterizeze persoane, lucruri, ori situații, fără să cunoască mai nimic despre ele. 
   Prejudecățile sunt judecăți pe care le știm de la alții , pe care le-am asimilat că fiind judecăți general valabile și pe care noi nu le mai selectăm prin filtrul gândirii și simțirii și într-o anumită situație nu reacționăm cum am vrea noi să facem ci.cu frica de gura lumii . 
  Nu toți avem temeri, indiferent de sex, vârstă, religie, naționalitate , indiferent că simulăm altceva de cele mai multe ori. 

Deci, trăim sau nu într-o lume a aparenței, în care prejudecățile conduc ?
Cum ar fi o lume perfectă fără ierarhizări, fără orientări diferite? 
O lume perfectă ,o lume fără sens? 

O melodie veselă tuturor !





16 comentarii:

  1. Categoric trăim într-o lume de aparenţe şi prejudecăţi! Puţini sunt cei care acţionează şi judecă o situaţie sau o persoană după propriile criterii; e mai uşor să îmbraci opinia acceptată de cei mulţi. Dacă ar avea tăria să gândească singuri, acceptarea unei prejudecăţi nu ar mai fi necesară şi implicit valoarea lor ar scădea!

    Singurele prejudecăţi pe care le accept sunt cele formate strict din experienţa proprie; nu contest, în unele cazuri, aceste pot coincide cu cele generale, dar nu consider a fi o situaţie des întâlnită!

    O lume fără ierarhizare, fără deosebiri, în opinia mea, nu poate să fie perfectă! Unicitatea este ceea ce ne distinge ca indivizi şi ne face viaţa atât de frumoasă şi imprevizibilă! Dacă toţi am fi desenaţi în alb şi negru, nu am mai vedea roşul, albastrul, galbenul sau verdele!

    Mulţumesc pentru acest exerciţiu de meditaţie, SoriN!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este mai usor sa fii alaturi de cei multi decat sa mergi impotriva curentului. De aceea exista si vor exista mereu prejudecati. Nu toti ne luam ragazul sa le filtram sau sa le "demontam".

    RăspundețiȘtergere
  3. Adesea, in loc sa incercam sa cunoastem oamenii, preferam sa le punem etichete. E mai simplu sa-i incadram in anumite categorii si sa-i tratam ca atare, fara sa ne gandim ca fiecare individ este unic si nu apartine decat intr-o oarecare masura unui grup. Prejudecatile apar la fiecare pas in viata noastra si in toate aspectele cotidiene:
    La serviciu',la doctor,cu prietenii si chiar In relatiile de cuplu .
    Impartasind aceleasi idei gresite, beneficiem de prezenta si de acceptarea celor la fel ca noi, integrare care ne da un sentiment de confort. Nu e greu de inteles, mai ales stiind ca psihicul uman are tendinta de a cauta confortul mental chiar si cu pretul unor compromisuri fata de realitate.

    Vedem in prezent ce atitudini negative ne intampina adesea peste hotare, chiar si fara sa fi facut noi nimic. Insa nu suntem total nevinovati. Daca va mai aduceti aminte de efectul Pygmalion, veti intelege si mai bine la ce ma refer.
    SUBIECTUL ESTE COMPLEX SI SE POATE VORBI MULT PE ACEASTA TEMA

    Multumesc pt melodie ,mi-a placut tare mult.
    SoriN, O seara minunata si o saptamâna de top îti doresc !

    RăspundețiȘtergere
  4. SoriN,
    Nu te vei supăra, dacă iau lucrurile grave mai în glumă.
    Fără prejudecăți, da?
    Femeia nu este superioară bărbatului. Nicidecum inferioară.
    De egalitate , nici nu poate fi vorba!!

    Seară frumoasă!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bună SoriN”
    Un subiect foarte interesant!
    Superbă melodia!
    O seară de vis îți doresc!

    RăspundețiȘtergere
  6. Dana
    Deși pare paradoxal , prejudecățile ne ajută să facem față mai bine situațiilor sociale . Până la urmă sunt modalitatea de a ne avertiza în fața potențialelor reacții și comportamente pe care le pot avea alții față de noi sau noi față de alții . Se nasc din teamă de necunoscut . Ne simțim bine când cunoaștem o situație , o persoană , o conjunctură . Cel mai adesea , noutatea , ne sperie. Într-un fel, e firesc să fie așa . Așa se face că prejudecățile pot fi un lucru bun , când ne protejează în fața unui real pericol.
    O lume fără ierarhizare va fi probabil un haos sau poate nu . Afirmaţia este valabilă , bazată pe cunoştinţele noastre acumulate în urma experienţei dar dacă începutul era altul ? Bagajul de cunoştinţe cu siguranţă avea alt conţinut , poate mai bun sau poate nu , până la proba contrarie nimic nu poate fi demonstrat , spus cu „mâna pe inimă” .
    Părerea mea !
    Mulţumesc eu în primul rând !
    O seară faină !

    RăspundețiȘtergere
  7. Alina
    Mai uşor mai la îndemână şi aşa cum am mai spus mai firesc . Şi nu este vorba doar de răgaz , sunt multe variabile în funcţie de mulţi factori . Mai întotdeuna ceea ce ar trebui să simplifice viaţa de fapt o complică .

    O seara faină !

    RăspundețiȘtergere
  8. Iulisa
    Efectul Pygmalion se referă , în mare ,la faptul că potenţialul elevului se modelează în primul rând ca reacţie la ce aşteaptă profesorul de la el şi la modul în care aceste asteptari le sunt transmise de către profesor şi asimilate de către elev . Ca teorie este valabilă în majoritatea cazurilor şi chiar şi-n practică de fapt şi cred că nu ar fi posibilă alternativa . Suntem mult prea preocupaţi de altceva ce-nseamnă viaţa pentru a analiza toate acestea mai mult decât ca teorie .

    RăspundețiȘtergere
  9. Gina
    Câtă dreptate ai , mi-ai smuls un zâmbet şi chiar este un subiect de meditaţie . Deci pănă la urmă cum ar fi ? Uf , tare-i greu să fii sigur sută la sută .

    RăspundețiȘtergere
  10. Prejudecata omaneasca... ma si gandisem la versul celor de la Colibri deja :)
    E o lume cladita-n mare parte din prejudecati si guvernata indubitabil de ele, nu stiu daca dezintegrarea lor n-ar atrage dupa sine si extinctia acestei lumi. E greu de estimat, traind in cercul stramt, cu chingi de fier, ai spune, ce nu-s decat prejudecati, dar multora le par centuri de siguranta...

    RăspundețiȘtergere
  11. Teo te salut !
    Bine punctat , corect , deaceea sustin că altfel ar fi un total haos . Sunt regulile vieţii şi poate doar dacă am lua-o de la început am putea schimba ceva . Libertatea de fapt este un cuvânt , ea în sensul ei profund eu cred că nu există . Exagerat de foarte puţine sunt caracterele într-adevăr tari , cei ce nu s-ar conforma atare reguli .

    RăspundețiȘtergere
  12. wow, ce intrebari frumoase! si grele. sa dam cu ipoteza personala in doar cateva cuvinte, caci discutia poate fi foarte lunga...traim intr-o lume aparenta, in care prejudecatile izoleaza existente si le impiedica evolutia.
    este o idee existentialista: daca aleg, exist, daca nu aleg, nu exist. existenta noastra e ambigua. pentru ca sensul exista, dar nu e fixat, ci trebuie mereu cucerit. aparente...la prima vedere toti suntem oameni "normali". avem cu totii caile noastre de comunicare, insa binele fiecaruia depinde doar de noi insine, iar binele acesta nu poate fi modificat de strategii dominatoare sau de prejudecati...prejudecatile devin pe rand trecatoare sau statornice.

    lumea fara prejudecati ar avea o mai mare pofta de lucru. si asa ar suporta viata mai usor.
    ar fi mai toleranta si diferentele n-ar insemna nimic important, decat poate doar o convietuire intru evolutie. da, ratiunea e cea mai importanta. ea este singura raspunzatoare pentru alegerea mijloacelor pentru satisfacerea vointelor.
    am zis ca scriu putin :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Subiectul este deopotrivă palpitant şi incitant. Aş putea spune mai multe, dar cred că pot sintetiza doar într-o singură propoziţie: experienţa POATE elimina prejudecăţi. În rest, e doar multă muncă şi luptă cu tine însuţi.

    RăspundețiȘtergere
  14. I have been browsing through your posts and find your blog post is really unique and stylish also beautiful. you certainly have a creative touch with description.

    RăspundețiȘtergere
  15. easy fundraiser
    Thank you very much, I'm glad for your appreciation .

    RăspundețiȘtergere
  16. Trăim în cea mai bună lume posibilă! Dacă un om ar încerca să modifice ceva, cât de mic, lumea s-ar transforma total. Prejudecăţile sunt de fapt lucruri pe care le gândim fără noi, sau lucruri pe care le aşteptăm de la alţii, dar, ne dezamăgesc.

    RăspundețiȘtergere