O nouă specie de lipitoare, Tyrannobdella rex, sau lipitoarea-rege tirană, a fost descoperită în Amazonul peruvian, anunţa National Geographic în aprilie.
Lipitoarea are circa 7cm lungime şi dinţi imenşi, precum tizul său dinozaur Tyrannosaurus rex.
9. Caracatiţa mov
Această caracatiţă mov, neidentificată,este una din cele 11 potenţiale noi specii descoperite în timpul unei expediţii marine pe coasta atlantică a Canadei, din iulie.
8. Liliacul Yoda
Liliacul care mănâncă fructe, poreclit Yoda, este una din cele 200 de specii întâlnite în timpul a două expediţii ştiinţifice din Papua Noua Guinee în 2009, au anunţat oamenii de ştiinţă în octombrie.
Liliacul trebuie să fie încă declarat oficial drept specie nouă şi să primească un nume.
7. Melcul ninja
Coada lui este de trei ori mai mare decât capul şi se găseşte doar la altitudini mari în munţii din Borneo, Malaezia, au spus oamenii de ştiinţă în aprilie.
Noua specie îşi "împuşcă" partenerul cu "săgeţi ale iubirii", realizate din carbonat de calciu şi pline de hormoni. De aici şi porecla lui, melcul ninja.
6. Maimuţa cu nas cârn
O nouă specie de maimuţă descoperită în Myanmar are nasul atât de cârn, încât se spune că ploaia o face să strănute. Dar aceasta este doar una din multele sale probleme, au anunţat oamenii de ştiinţă în octombrie.
Singurul exemplar observat şi fotografiat de cercetători a fost ucis de localnici şi mâncat.
5. Dracul-de-mare care mănâncă lemn
O nouă specie de peşte drac-de-mare descoperită în Amazon mănâncă lemn. Exemplarul studiat se înfrupta dintr-un copac căzut în râul Santa Ana din Peru.
Alţi draci-de-mare îşi folosesc dinţii pentru a jumuli materialele organice de la suprafaţa lemnului scufundat în ape. Această nouă specie, nedenumită încă, mănâncă chiar lemnul.
4. Broasca râioasă Simpsons
Căutând amfibieni "pierduţi" în Columbia de vest, în luna septembrie, oamenii de ştiinţă au dat peste noi specii, inclusiv peste broasca râioasă cu cioc.
"Nasul său lung, ascuţit îmi aduce aminte de Mr. Burns din serialul animat The Simpsons", a declarat liderul expediţiei Robin Moore, în noiembrie.
3. Şopârla care se auto-clonează
O mâncare foarte populară din meniurile vietnameze s-a dovedit a fi o nouă specie de şopârlă, au descoperit cercetătorii în noiembrie.
În plus, şopârla Leiolepis ngovantrii există doar în versiune feminină, reproducându-se prin auto-clonare, şi neavând astfel nevoie de masculi.
2. Viermele calmar
Şi vierme şi calmar, în acelaşi timp. Cercetătorii au rămas aşa de uimiţi când l-au descoperit, în timpul recensământului vieţii marine, încât l-au aruncat într-un prosop şi l-au denumit simplu: viermele calmar.
El trăieşte la 2.800m adâncime în Marea Celebes, are 10cm lungime şi este primul membru al noii familii Polychaeta, din clasa viermilor cu segmente.
1. Peştele roz cu mâini
Un peşte are două aripioare care arată ca nişte mâini şi pe care le foloseşte pentru a merge, nu pentru a înota. Are 10cm lungime şi locuieşte în Tazmania. Doar patru exemplare au fost găsite până acum.
Sursa : REALIATATEA.NET
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu